Bundesbank: Economia s-a redresat mai devreme decât se estima

Economia germană a reuşit să depăşească mai devreme decât se estima perioada de slăbiciune cu care s-a confruntat anul trecut, se arată în raportul lunar publicat luni de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite Reuters.
Economica.net - lun, 19 ian. 2015, 13:34
Bundesbank: Economia s-a redresat mai devreme decât se estima

‘Economia pare să fi depăşit faza de slăbiciune apărută în primăvara anului trecut mai rapid decât mulţi oameni s-au aşteptat. Printre factorii care au contribuit la această evoluţie se află încrederea consumatorilor – pe fondul situaţiei foarte bune a pieţei de muncă şi a perspectivei privind veniturile – şi scăderea preţului la energie’, se arată în raportul Bundesbank.

Şi încrederea oamenilor de afaceri s-a îmbunătăţit în decembrie, pe fondul majorării producţiei industriale în octombrie şi noiembrie şi al creşterii comenzilor fabricilor’, apreciază Banca Centrală a Germaniei.

Analiştii susţin că poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului ţiţeiului, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară ce urmează să fie adoptate de BCE oferă măsuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an, scrie Agerpres.

Conform cifrelor preliminare publicate săptămâna trecută de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), Germania a înregistrat în 2014 o creştere a Produsului Intern Brut de 1,5%, acesta fiind cel mai puternic avans înregistrat în ultimii trei ani.

Guvernul de la Berlin miza în 2014 pe o creştere economică de 1,2%, în timp ce Fondul Monetar Internaţional şi principalele institute economice germane prognozau o creştere de 1,3%.

Cifrele preliminare publicate arată că cea mai mare economie europeană a avut, în 2014, o performanţă mult mai bună decât în 2013 (când a înregistrat o creştere de 0,1%) şi semnificativ mai bună decât majoritatea partenerilor din zona euro. De exemplu, Guvernul francez mizează pentru 2014 pe o creştere de 0,4%.

După un debut în forţă la începutul anului, datorită temperaturilor favorabile, economia germană a încetinit în primăvară, pentru ca în trimestrul al treilea să evite la limită intrarea în recesiune, graţie unei creşteri de doar 0,1%. Însă ‘conjunctura s-a stabilizat la finele anului’, a declarat joi preşedintele Destatis, Roderich Egeler, într-o conferinţă de presă.

Cifrele privind evoluţia PIB în trimestrul patru urmează să fie publicate la mijlocul lunii februarie.

Destatis a informat că în 2014 exporturile Germaniei au crescut cu 3,7%, în timp ce consumul privat a crescut cu 1,1%, iar cheltuielile statului au urcat cu 1%. Investiţiile în echipamente, care au scăzut în 2012 şi 2013, şi-au revenit în 2014 cu o creştere de 3,7%. De asemenea, conturile publice ale Germaniei au înregistrat în 2014 un surplus de 0,4% din PIB.

Pentru 2015, Guvernul german mizează pe o creştere de 1,3%, însă, potrivit presei, Ministerul Economiei intenţionează să revizuiască în sus această estimare, urmând ca ministrul Sigmar Gabriel să dea publicităţii noile cifre la finele acestei luni.

Te-ar mai putea interesa și
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează din cele 7.000 prevăzute inițial
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează ...
Cel mai mare dezvoltator din România, statul, nu a reușit să cheltuie 175 de milioane de euro dintr-un împrumut acordat în 2016 pentru construcția a 7.000 de locuințe. ...
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...