Banca Centrală a Japoniei modifică politica monetară pentru a stimula creşterea

Banca Centrală a Japoniei (BoJ) a renunţat la ţinta sa rigidă de expansiune a masei monetare, anunţând miercuri că va încerca să ţină sub control randamentele obligaţiunilor şi va menţine ţinta de inflaţie la 2%, transmit AP, Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - mie, 21 sept. 2016, 07:54
Banca Centrală a Japoniei modifică politica monetară pentru a stimula creşterea

Obiectivul BoJ de extindere a bazei monetare prin achiziţii de active, stabilit anterior la 80.000 de miliarde de yeni (780 miliarde de dolari) anual, ar putea acum fluctua pe termen scurt, pentru a facilita controlul randamentelor obligaţiunilor, a anunţat miercuri Banca Centrală a Japoniei.

Instituţia va achiziţiona bonduri guvernamentale pe termen lung pentru a păstra randamentele obligaţiunilor guvernamentale pe zece ani la nivelul actual, de aproximativ 0%, în condiţiile în care, în ultimele săptămâni, s-a înregistrat o apreciere semnificativă a yenului japonez, o valoare de refugiu în perioade de turbulenţe.

La şedinţa de politică monetară de miercuri, BoJ a menţinut rata dobânzii la minus 0,1%. În ianuarie, Banca Centrală a Japoniei a adoptat dobânzi negative, în dorinţa de a stimula creşterea celei de-a treia economii mondiale.

Ca reacţie la decizia BoJ, Bursa japoneză a închis miercuri în creştere cu 1,91%, indicele principal Nikkei-225 a ajuns la valoarea de 16.807,62 puncte, în creştere cu 315,47 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

‘Măsurile de relaxare cantitativă au ajutat la încheierea perioadei de deflaţie (scăderea preţurilor). Dar încurajarea aşteptărilor inflaţioniste, care să sprijine majorarea cheltuielilor, ar putea necesita timp’, a avertizat joi Banca Centrală a Japoniei.

Analiştii se aşteaptă ca BoJ să reducă şi mai mult rata dobânzii.

‘În condiţiile în care rata inflaţiei ar urma să scadă la zero în următoarele luni, ne aşteptăm la o scădere a ratei dobânzii chiar până la minus 0,4%’, a apreciat analistul Marcel Thieliant de la Capital Economics.

În martie, Japonia a devenit prima economie din G7 (grupul celor mai industrializate şapte state ale lumii) care a vândut pentru prima dată obligaţiuni guvernamentale pe zece ani cu randament sub zero.

Japonia a vândut bonduri în valoare de 2.400 miliarde de yeni (23,33 miliarde de dolari) la un randament de minus 0,015%. Succesul vânzării de obligaţiuni, care a fost acoperită de peste trei ori, arată că în prezent cumpărătorii plătesc Guvernul pentru privilegiul de a-i împrumuta bani.

Luna trecută, Guvernul premierului Shinzo Abe a aprobat măsuri de stimulare a economiei în valoare de 28.100 de miliarde de yeni (274 miliarde de dolari), pentru a stopa deflaţia în Japonia şi a stimula avansul PIB-ului prin investiţii în infrastructură.

Premierul Shinzo Abe s-a angajat să menţină obiectivul Japoniei de consolidare fiscală prin înregistrarea unui excedent bugetar primar până în 2020.

Măsurile includ suplimentarea cheltuielilor statului şi a autorităţilor locale în următorii ani cu aproximativ 7.500 de miliarde de yeni, iar Guvernul ia în considerare un buget suplimentar pentru acest an fiscal în valoare de 4.000 de miliarde de yeni.

Guvernul se aşteaptă ca suplimentarea cheltuielilor să majoreze PIB-ul cu aproximativ 1,3% în următorii doi ani. În cadrul sumelor disponibile pentru autorităţile locale, aproximativ 1.700 de miliarde de yeni vor fi alocaţi pentru construirea infrastructurii, în vederea sprijinirii turismului şi agriculturii, în timp ce 2.500 de miliarde de yeni sunt pentru asistenţa socială, în special pentru îngrijirea copiilor şi a bolnavilor.

Guvernul va pune deoparte 600 de miliarde de yeni pentru a ajuta întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) să facă faţă efectelor negative ale Brexitului, iar 2.700 de miliarde de yeni sunt alocaţi reconstruirii zonelor afectate de cutremure.

‘Există riscul încetinirii economiei după Brexit, iar Guvernul trebuie să se asigure că întreprinderile mici şi mijlocii nu au probleme de finanţare’, a afirmat premierul Shinzo Abe

Pentru a stimula consumul, Guvernul va distribui 15.000 de yeni în numerar fiecărei persoane cu venituri scăzute.

Te-ar mai putea interesa și
BCR a lansat o platformă de coaching financiar care te învaţă cum să economiseşti. Peste 130.000 de români au trecut în ultimul an prin această analiză
BCR a lansat o platformă de coaching financiar care te învaţă cum să economiseşti. Peste 130.000 de români au trecut ...
Serviciul de coaching financiar este oferit în toate unitățile BCR cu ajutorul unei platforme de analize de date dezvoltată în laboratoarele digitale ale băncii. Astfel, începând din ianuarie......
Balanţa comerţului internaţional cu servicii a României a fost excedentară în 2022. Excerdentul cu ţările din afara UE a crescut cu 45% – analiză Alpha Bank
Balanţa comerţului internaţional cu servicii a României a fost excedentară în 2022. Excerdentul cu ţările din afara ...
Comerţul internaţional cu servicii al României s-a diversificat în 2022, excedentul realizat cu ţările din afara Uniunii ...
Profit cu peste 56% mai mare pentru Selgros în 2022. Vânzările retailerului au depășit pragul de 4 miliarde de euro
Profit cu peste 56% mai mare pentru Selgros în 2022. Vânzările retailerului au depășit pragul de 4 miliarde de euro
Selgros, al doilea retailer cash&carry de pe plan local după cifra de afaceri, a sărit anul trecut de pragul de 4 miliarde ...
Volkswagen modernizează a treia generație Touareg
Volkswagen modernizează a treia generație Touareg
A treia generație a cunoscutului SUV Volkswagen Touareg trece printr-un proces de modernizare menit să îl păstreze în ...