Banca centrală a Poloniei menţine dobânda de bază la 1,5%

Banca Naţională a Poloniei a decis, miercuri, să menţină nemodificată dobânda de bază, pentru a şaptea lună consecutiv, în condiţiile în care componenţa comitetului de politică monetară va fi revizuită la începutul anului următor, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.
Economica.net - mie, 04 nov. 2015, 17:37
Banca centrală a Poloniei menţine dobânda de bază la 1,5%

În conformitate cu estimările tuturor celor 34 de economişti intervievaţi de Bloomberg, comitetul de politică monetară de la Narodowy Bank Polski a menţinut dobânda cheie la nivelul minim record de 1,5%.

Aceasta a fost penultima şedinţă de politică monetară a comitetului condus de guvernatorul Marek Belka. Opt din cei 10 membrii ai acestui comitet vor fi înlocuiţi de persoanele desemnate de cele două camere ale Parlamentului şi preşedinte în lunile ianuarie sau februarie 2016.

Conservatorii catolici eurosceptici, Partidul Lege şi Justiţie (PiS, opoziţie), câştigătorii alegerilor parlamentare care au avut loc la finele lunii trecute şi cei care vor stabili componenţa următorului comitet de politică monetară, intenţionează să desemneze candidaţi care sprijină relaxarea politicii monetare în ideea de a stimula creşterea economică.

‘Este evident că decizia de astăzi a fost una de menţinere a statu quo-ului deoarece acest comitet nu poate schimba nimic. Doar nou comitet va vedea dacă inflaţia se situează la un nivel care îi permite o nouă relaxare a politicii monetare şi, mai important, cât de mult va merge noul guvern cu relaxarea fiscală’ a declarat Jaroslaw Janecki, economist la Societe Generale.

Economia poloneză a înregistrat o creştere de cel puţin 3% în ultimele şapte trimestre iar estimările Băncii centrale arată că creşterea va rămâne la un nivel constant până la finele lui 2016. Cu toate acestea Partidul Lege şi Justiţie consideră că acest ritm de creştere este insuficient pentru a reduce şomajul şi a creşte salariile. Partidul Lege şi Justiţie vrea să accelereze ritmul de creştere până la 5%, simultan cu majorarea cheltuielilor sociale, a salariului minim pe economie şi reducerea vârstei de pensionare. De asemenea, câştigătorul alegerilor parlamentare vrea să coopereze cu Banca centrală pentru a creşte creditarea şi a sprijini investiţiile.

Separat, vice-guvernatorul Băncii centrale a Ungariei, Marton Nagy a anunţat miercuri că Ungaria nu va mai reduce dobânda de politică monetară dar că Banca centrală intenţionează să relaxeze politica monetară cu ajutorul mijloacelor neconvenţionale.

Joi 5 noiembrie, va avea loc o nouă şedinţă de politică monetară la Banca Naţională a României (BNR). La precedenta şedinţă care a avut loc în data de 30 septembrie, BNR a decis menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul actual de 1,75%.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia......
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...