Banca centrală a Poloniei menţine dobânda de bază pe fondul tensiunilor din Ucraina

Banca Naţională a Poloniei a decis, miercuri, să menţină nemodificată dobânda de politică monetară la un minim record, pentru a zecea lună consecutiv, pe fondul îngrijorărilor potrivit cărora tensiunile din Ucraina ar putea pune în pericol relansarea economiei poloneze, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 07 mai 2014, 12:24
Banca centrală a Poloniei menţine dobânda de bază pe fondul tensiunilor din Ucraina

Comitetul de politică monetară de la Narodowy Bank Polski a menţinut dobânda cheie la nivelul record de 2,5%, în linie cu estimările tuturor celor 29 de analişti intervievaţi de Bloomberg. Guvernatorul Marek Belka va organiza o conferinţă de presă la ora 16,00, pentru a explica decizia Băncii centrale a Poloniei.

‘Conflictul din Ucraina nu se va termina prea curând şi ameninţările la adresa economiei poloneze devin o realitate’, a declarat Dariusz Winek, economist la Bank Gospodarki Zywnosciowej. ‘Creşterea economică va încetini la 3% în ultimul trimestru şi ne-am amânat estimările pentru prima majorare de dobândă pentru trimestrul al treilea al anului următor’, a adăugat Dariusz Winek.

Potrivit celor mai recente date statistice, în primele două luni ale acestui an valoarea exporturilor poloneze spre Rusia a scăzut cu aproape 5%. ‘Efectele negative de pe urma conflictului ar putea deveni mai sesizabile în următoarele luni’, declara săptămâna trecută ministrul polonez al Economiei, Janusz Piechocinski.

Împreună, Rusia şi Ucraina sunt responsabile pentru 8% din exporturile Poloniei, comparativ cu 25% în cazul Germaniei, cel mai mare partener comercial al Poloniei.

Comisia Europeană estimează că, în acest an, economia poloneză va înregistra al treilea cel mai puternic ritm de creştere din UE, după Letonia şi Lituania. Executivul comunitar şi-a îmbunătăţit estimările privind avansul care va fi înregistrat în acest an de economia poloneză la 3,2% de la 2,9% anterior. Chiar şi aşa estimările Comisiei sunt inferioare prognozelor Băncii Naţionale a Poloniei care mizează în acest an pe o creştere de 3,6%, după un avans de 1,6% în 2013.

În România, Consiliul de Administraţie /CA/ al Băncii Naţionale a României /BNR/ a decis, marţi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...