1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Banca Centrală a Rusiei a cerut băncilor comerciale să convertească în ruble creditele contractate în monede străine

Banca Centrală a Rusiei a 'recomandat' vineri tuturor instituţiilor financiare din această ţară să convertească în ruble creditele imobiliare acordate în monede străine, pentru a proteja astfel debitorii ce şi-au văzut ratele mărite în urma devalorizării considerabile a rublei, transmite AFP.

23 ian, 2015 | Agerpres

În cererea înaintată băncilor comerciale, Banca Centrală sugerează ca această conversie să se efectueze la cursul de schimb oficial din data de 1 octombrie 2014, care atunci era de 39,38 de ruble pentru un dolar, faţă de 65,40 cât este în prezent, şi de 49,98 de ruble pentru un euro, la ora actuală acesta fiind de 75,77.


Prăbuşirea valorii rublei, care anul trecut s-a devalorizat cu 41% faţă de dolarul american, a provocat o creştere considerabilă a ratelor ruşilor care au contractat împrumuturi ipotecare în monede străine, ei dorind la vremea contractării împrumutului să profite de faptul că aceste credite aveau dobânzi mai mici decât cele în ruble.


Deşi potrivit autorităţilor ponderea acestor credite în totalul creditelor este redusă (circa 3%), pentru sectorul bancar conversia lor la cursul de dinaintea devalorizării masive a rublei va presupune noi pierderi într-un moment în care băncile ruseşti sunt oricum slăbite de criza monetară.


Dar guvernul de la Moscova este preocupat mai degrabă de susţinerea celor afectaţi de actuala criză decât de soarta băncilor, mai ales că în luna decembrie zeci de mii de ruşi care au contractat credite în valută au demonstrat în faţa Băncii Centrale, lucru inedit într-o ţară unde manifestaţiile sunt foarte rare.


Măsura luată acum de autorităţile ruse îşi regăseşte precedentul în cea adoptată anul trecut de guvernul premierului ungar Victor Orban, care, după devalorizarea semnificativă a forintului, a impus băncilor conversia în forinţi a creditelor ipotecare contractate de populaţie.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO