Banca Centrală a Rusiei ar putea ajuta instituţiile de creditare afectate de noile sancţiuni

Banca Centrală a Rusiei va studia noile sancţiuni decise de SUA împotriva Moscovei şi ar putea sprijini instituţiile de creditare dacă acestea vor fi afectate, a afirmat vicepreşedintele Mikhail Sukhov, pentru agenţia de presă RIA, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 17 iul. 2014, 12:05
Banca Centrală a Rusiei ar putea ajuta instituţiile de creditare afectate de noile sancţiuni

Sukhov a adăugat că Banca Centrală a Rusiei deţine suficiente instrumente de politică monetară pentru a menţine stabilitatea instituţiilor financiare afectate de sancţiuni. Conform datelor analiştilor, Rusia este pe locul cinci în topul ţărilor care deţin cele mai mari rezerve valutare, după China, Japonia, Arabia Saudită şi Elveţia.

Reuniţi miercuri la Bruxelles, liderii europeni au decis îngheţarea programelor duse în Rusia de Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), conform unei surse diplomatice citate de AFP.

În aceeaşi zi, SUA au extins sancţiunile lor asupra Rusiei, adăugând pe lista lor neagră mai multe bănci şi companii ruse, între care gigantul petrolier rus Rosneft, banca concernului Gazprom, Gazprombank, banca rusă de stat VEB.
Ca rezultat, Gazprombank şi VEB nu vor mai putea obţine finanţare pe termen lung şi mediu din SUA.

Operatorii americani de carduri bancare Visa şi MasterCard au anunţat, joi, că noile sancţiuni nu afectează operaţiunile lor în Rusia. Autorităţile de la Moscova încearcă să îi convingă pe cei doi operatorii să continue să opereze în Rusia prin promisiunea că vor reduce nivelul depozitelor pe care cele două companii trebuie să le constituie la Banca Centrală.

Ca reacţie la sancţiunile occidentale impuse Rusiei după anexarea Crimeei, Moscova a cerut operatorilor de carduri să constituie la Banca Centrală depozite echivalente cu volumul plăţilor procesate timp de două zile. MasterCard şi Visa au avertizat că ar putea pleca din Rusia însă, ulterior, cele două companii au anunţat că ar putea să se răzgândească dacă autorităţile ruse îşi vor relaxa solicitările.

În luna mai, analiştii de la Morgan Stanley estimau că MasterCard şi Visa vor fi obligate să constituie depozite de 1,9 miliarde de dolari, respectiv un miliard de dolari, după ce noua lege va intra în vigoare. În 2012, Rusia a fost responsabilă pentru aproximativ 2% din veniturile anuale ale MasterCard şi Visa, sau aproximativ 167 milioane de dolari pentru MasterCard şi 236 milioane de dolari pentru Visa.

Gazprombank, a treia mare bancă din Rusia după active, a anunţat, joi, că noile sancţiuni nu afectează stabilitatea operaţiunilor şi situaţiei sale financiare. Banca a confirmat că operaţiunile prin sistemele internaţionale de plată funcţionează normal.

Joi dimineaţă, indicele Micex al bursei de la Moscova înregistra un declin de 2,7% în timp ce indicele RTS a scăzut cu 4,4% iar rubla s-a depreciat cu peste 1% faţă de dolar şi euro.

‘Din perspectiva Occidentului, nu ar fi putut fi ales un moment mai bun pentru intensificarea sancţiunilor. Până în urmă cu câteva săptămâni, Rusia era într-o poziţie relativ solidă, deoarece era o presiune masivă pe ţiţei, dar acum nu mai este cazul’, a apreciat analistul Regis Chatellier, de la Societe Generale.

Şi bursele europene au deschis joi în scădere, de la un declin de 0,36% la Londra, până la 0,53% la Paris şi 0,4% la Frankfurt. La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna august urcat la 107,66 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna august a crescut cu 0,25%, ajungând la valoarea de 101,45 dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina din Brazilia până în 2030, a declarat vineri un director, adăugând că......
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...