Banca Centrală a Rusiei extinde scadenţa împrumuturilor pe termen lung pentru a ajuta băncile

Banca Centrală a Rusiei a anunţat vineri că va extinde cu şase luni scadenţa împrumuturilor garantate cu aur sau cu active care nu sunt cotate la bursă, pentru a oferi creditorilor mai multă flexibilitate în gestionarea lichidităţilor, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 27 iun. 2014, 17:57
Banca Centrală a Rusiei extinde scadenţa împrumuturilor pe termen lung pentru a ajuta băncile

Banca Rusiei a atenuat condiţiile în care furnizează credite de refinanţare pe termen lung băncilor, care sunt afectate de condiţiile dificile de obţinere a lichidităţilor şi de accesul mai dificil la finanţare pe termen lung.

Lichiditatea din sectorul bancar rusesc s-a diminuat anul acesta din cauza aversiunii investitorilor faţă de riscurile din pieţele emergente şi de temerile privind politica Rusiei faţă de Ucraina.

Începând din 30 iunie, Banca Centrală a Rusiei va extinde scadenţa împrumuturilor garantate cu aur sau cu active care nu sunt cotate la bursă de la 12 la 18 luni.

Grupul rus Rosneft a semnat vineri un acord de 1,5 miliarde de dolari cu British Petroleum (BP), pentru livrarea de produse petroliere şi ţiţei, acord care a fost întârziat de criza ucraineană, cel mai recent semnal că firmele ruseşti au acces pe pieţele internaţionale. Doi dintre principalii creditori ai ţării, Sberbank şi Gazprombank, au obţinut fiecare săptămâna aceasta un miliard de euro în primele emisiuni majore de obligaţiuni de după anexarea Crimeei.

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Rusiei a decis să menţină dobânda de politică monetară la 7,5%, ca răspuns la riscurile inflaţioniste, în condiţiile în care ameninţarea sancţiunilor occidentale afectează economia rusească şi rubla.

Creşterea economiei Rusiei a încetinit la 0,9% în primul trimestru din 2014, comparativ cu perioada similară din 2013, dar a depăşit uşor estimarea Ministerului Economiei, arată datele preliminare publicate recent de Serviciul Federal de Statistică.

Ministerul Economiei prognoza un avans al PIB-ului Rusiei de 0,8% în primele trei luni ale anului, faţă de o expansiune de 2% în trimestrul patru din 2013.

Serviciul Federal de Statistică nu publică date trimestriale, dar luna trecută ministrul rus al Economiei, Alexei Ulyukayev, a avertizat că PIB-ul Rusiei va intra probabil în recesiune până la sfârşitul trimestrului doi din 2014, deoarece investiţiile şi pieţele financiare sunt afectate de criza din Ucraina.

Pentru acest an, Guvernul de la Moscova se aşteaptă la o creştere a economiei de 0,5%, faţă de o expansiune de 1,3% în 2013.

Economia rusească înregistra o tendinţă de încetinire încă dinainte de criza ucraineană, cu o creştere de 1,3% în 2013, faţă de un avans de 3,4% în 2012 şi o creştere de 4,3% în 2011. Experţii apreciază că unul dintre motive este faptul că modelul actual de creştere al Rusiei se bazează pe un preţ ridicat al hidrocarburilor.

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Compania Naţională Loteria Română va lansa o serie de 1.000.000 de lozuri în campania TEAM Romania, iar 30% din sumele încasate se constituie venit al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român,......
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a oprit” în orașul luxului
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a ...
Precipitații abundente, furtuni și inundații pe scară largă au lovit sud-vestul Asiei, în special Emiratele Arabe Unite, ...
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Inspectorii suspectează că reducerile nu sunt autentice sau că se face vânzare sub presiune
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Inspectorii suspectează că reducerile nu ...
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) derulează în această perioadă o actiune de verificare ...
Deca: Metodologia de acordare a gradaţiei de merit a fost trimisă la Monitorul Oficial
Deca: Metodologia de acordare a gradaţiei de merit a fost trimisă la Monitorul Oficial
Metodologia de acordare a gradaţiei de merit - sesiunea 2024 a fost trimisă la Monitorul Oficial, a anunţat marţi ministrul ...