Banca Centrală a Rusiei reduce temporar operaţiunile de swap valutar

Banca Centrală a Rusiei a anunţat, marţi, că va limita lichidităţile în ruble din sectorul bancar prin reducerea temporară a operaţiunilor de swap valutar la echivalentul a două miliarde de dolari pe zi, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 11 nov. 2014, 15:48
Banca Centrală a Rusiei reduce temporar operaţiunile de swap valutar

Limitarea operaţiunilor se va aplica în perioada 12 – 30 noiembrie.

Lichidităţile în ruble se referă la finanţările pe termen scurt pe care Banca Centrală a Rusiei le pune la dispoziţia sectorului bancar. Limitarea ar trebui să ducă la sprijinirea rublei, prin reducerea fondurilor disponibile pentru convertirea în valută.

‘Mai mult, Banca Centrală a Rusiei va estima nivelul lichidităţilor în ruble pentru operaţiunile de swap, ţinând cont de situaţia de pe piaţa valutară. În cazul unor presiuni speculative asupra pieţei valutare, o limitare a volumului operaţiunilor de swap valutar, alături de alte măsuri ale autorităţilor de politică monetară, va permite stabilizarea situaţiei’, a raportat instituţia.

După acest anunţ, rubla s-a apreciat cu aproape 1% faţă de dolar.

Luni, guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, a afirmat că va limita temporar nivelul lichidităţilor în ruble furnizate băncilor ruseşti, în urma ‘operaţiunilor speculative’ împotriva monedei Rusiei. Anul acesta, rubla s-a depreciat cu peste 25% faţă de dolar, în urma impunerii sancţiunilor occidentale.

Banca Centrală a Rusiei a cheltuit luna trecută 30 de miliarde de dolari pe lună pentru a cumpăra ruble de pe piaţă în încercarea de a susţine cursul de schimb.

Oficialii ruşi, inclusiv preşedintele Vladimir Putin, consideră că deprecierea rublei a fost provocată în principal de mişcările speculative de pe piaţă şi susţin că nu există motive pentru declinul suplimentar al monedei Rusiei.

Luni, Banca Centrală a Rusiei a anunţat că va permite anul viitor flotarea liberă a rublei, renunţând la intervalul de tranzacţionare, care este de 44,4 ruble pentru un coş de valute euro-dolar, după ce moneda Rusiei s-a depreciat în ultimele luni la un nivel record.

Prin flotarea liberă, rubla se tranzacţionează liber pe pieţele valutare, iar cursul de schimb se face în funcţie de cotaţiile medii de pe piaţa interbancară.

Banca Centrală a Rusiei a anunţat că, în cazul unei ameninţări la adresa stabilităţii financiare, va interveni pe piaţa valutară pentru a atenua volatilitatea rublei.

Deprecierea monedei ‘umflă’ veniturile la buget, care, în cazul Rusiei, se compun în mare parte din exporturile de hidrocarburi vândute în valută. Însă, deprecierea monedei stimulează şi inflaţia, care a depăşit 8%, afectând consumul într-un moment în care economia Rusiei este în pragul recesiunii.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...