Banca Centrală a Spaniei confirmă ieşirea ţării din recesiune

Banca Centrală a Spaniei a estimat joi că PIB-ul ţării a înregistrat în trimestrul patru din 2013 a doua creştere trimestrială consecutivă în perioada octombrie-decembrie 2013, de 0,3%, confirmând ieşirea economiei din recesiunea profundă cu care s-a confruntat în ultimii cinci ani, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 23 ian. 2014, 18:36
Banca Centrală a Spaniei confirmă ieşirea ţării din recesiune

Pe ansamblul anului trecut, PIB-ul Spaniei s-a contractat cu 1,2%.

Datele optimiste anunţate joi de Banca Spaniei au dus la scăderea randamentului obligaţiunilor guvernamentale, aproape de cel mai redus nivel din ultimii opt ani. Datele recentă indică că PIB-ul ţării ar putea depăşi anul acesta creşterea de 0,7% estimată de Guvern, ceea ce a stimulat apetitul investitorilor pentru obligaţiunile guvernamentale şi acţiunile spaniole.

Numărul spaniolilor fără un loc de muncă a scăzut la sfârşitul lui 2013, fiind primul declin anual din ultimii şase ani, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INE). Dar peste un sfert de milion de persoane şi-au pierdut locurile de muncă în 2013, rata şomajului urcând la 26,03%, a doua cea mai ridicată din Europa, după Grecia.

Banca Centrală a Spaniei susţine că există semne încurajatoare pe piaţa forţei de muncă. În trimestrul patru din 2013 numărul angajaţilor care şi-au plătit cotizaţiile la sistemul de asigurări sociale a crescut cu 0,4%, primul avans din 2008, datorită majorării locurilor de muncă în agricultură şi servicii.

Guvernul Spaniei a anunţat la începutul acestei luni că va reduce valoarea emisiunilor de obligaţiuni, în 2014, comparativ cu nivelul din 2013, şi va căuta să extindă scadenţa bondurilor, pe fondul interesului semnificativ al investitorilor pentru datoria ţării.

Şeful Departamentului Trezorerie, Inigo Fernandez de Mesa, a afirmat că Executivul intenţionează să emită anul acesta obligaţiuni în valoare de 65 de miliarde de euro (88,56 miliarde de dolari), sumă care nu include rostogolirea actualei datorii. În 2013, valoarea bondurilor emise a fost de 71,9 miliarde de euro.

Obligaţiunile emise anul acesta vor avea scadenţă la mai mult de un an, a explicat oficialul, o schimbare majoră, după ce, în ultimii ani, a patra economie a zonei euro a fost puternic dependentă de titlurile de stat pe termen scurt.

Emiterile nete, care includ şi rostogolirea titlurilor de stat, se vor ridica la 242 de miliarde de euro, a adăugat Inigo Fernandez de Mesa, în linie cu precedenta prognoză de 243,9 miliarde de euro.

Emiterea de obligaţiuni guvernamentale va totaliza 133,3 miliarde de euro în 2014, în timp ce analiştii estimau 116 – 129 de miliarde de euro.

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au scăzut semnificativ în ultimul an, de la aproximativ 5% în ianuarie 2013, la 3,77% miercuri.

Analiştii se aşteaptă ca datoria Spaniei să crească şi în următorii trei ani şi să depăşească 100% din PIB până în 2015, cel mai ridicat nivel din ultimii peste o sută de ani.

Economia spaniolă a înregistrat o creştere de 0,1% în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, ceea ce înseamnă că a patra economie din zona euro a pus capăt unei recesiuni care a durat doi ani, arată cifrele oficiale publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INE).

Ieşirea timidă din recesiune în perioada iulie – septembrie 2013 s-a datorat exporturilor, dar cererea internă rămâne una slabă, a explicat INE. În schimb, în ritm anual, Produsul Intern Brut al Spaniei a înregistrat o contracţie de 1,1% în trimestrul al treilea, după o contracţie de 1,6% în trimestrul al doilea.

Spania a fost lovită dur în 2008 de spargerea bulei imobiliare şi începutul crizei financiare internaţionale, iar la debutul lui 2011 a intrat în a doua recesiune din ultimii cinci ani.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Timişoara – Colterm anunţă posibilitatea restricţionării apei calde pe timpul nopţii
Timişoara – Colterm anunţă posibilitatea restricţionării apei calde pe timpul nopţii
Administratorul special al companiei de termoficare Colterm, Cristian Amza, a anunţat, luni, că din cauza zilelor geroase ...
Statele din zona euro discută cum să facă guvernele să respecte regulile fiscale UE
Statele din zona euro discută cum să facă guvernele să respecte regulile fiscale UE
Miniştrii de Finanţe din zona euro vor demara luni discuţiile cu privire la modul în care pot fi modificate regulile ...
Milionara din Elveția, care a cumpărat anul trecut hotelul Ramada din București, a cumpărat un conac lângă Pitești
Milionara din Elveția, care a cumpărat anul trecut hotelul Ramada din București, a cumpărat un conac lângă Pitești
Compania Vision Apartments, deținută de milionara Anja Graf din Elveția, a cumpărat conacul Golescu-Gussi din comuna ...