Banca Centrală a Spaniei: Economia a accelerat la începutul anului

Economia spaniolă a accelerat probabil la începutul anului, a estimat Banca Centrală, pe fondul extinderii redresării începute în urmă cu trei ani, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 03 apr. 2017, 14:09
Banca Centrală a Spaniei: Economia a accelerat la începutul anului

A patra economie a zonei euro a înregistrat un avans de 0,8% în primele trei luni din 2017, a anunţat luni Banca Centrală a Spaniei, prezentând cele mai recente proiecţii economice. Economiştii se aşteaptă la o creştere de 0,7% a economiei spaniole în primul trimestru din acest an. Institutul Naţional de Statistică (INE) va da publicităţii în 28 aprilie datele preliminare privind evoluţia PIB-ului Spaniei.

De asemenea, Banca Centrală a Spaniei şi-a îmbunătăţit prognoza pentru perioada 2017-2019, datorită evoluţiilor economice pe plan global, care vor sprijini exporturile ţării, şi a performanţei interne mai solide. Anul acesta, PIB-ul Spaniei ar urma să înregistreze un avans de 2,8%, înainte de a încetini la 2,3% în 2018, şi la 2,1% în 2019, faţă de prognoza anterioară, ce indica o expansiune de 2,5% în 2017, 2,1% în 2018 şi 2% în 2019.

Aceste prognoze ale Băncii Spaniei vin cu o zi înainte ca premierul Mariano Rajoy să se confrunte cu primul său test major în calitate de şef al unui Guvern minoritar, când va prezenta Parlamentului proiectul de buget.

‘Faptul că există un Guvern a redus într-un anumit grad incertitudinile. Dar încă există anumite riscuri privind capacitatea Executivului de a continua aprobarea reformelor, care sunt atât de necesare, şi de a continua măsurile de consolidare fiscală’, a afirmat Pablo Hernandez de Cos, director în cadrul Băncii Spaniei.

Guvernul de la Madrid se aşteaptă la o creştere a economiei spaniole de 2,5% anul acesta, rata şomajului urmând să scadă la 16,6% până la sfârşitul anului.

Banca Centrală a Spaniei estimează că va continua în 2017 ritmul solid de creare a locurilor de muncă, ceea ce va ajuta la scăderea ratei şomajului până la 14%, până la sfârşitul lui 2019. Ar fi cel mai redus nivel înregistrat din trimestrul patru din 2008 şi până în prezent.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat recent că economia spaniolă a înregistrat anul trecut un avans de 3,2%, similar cu nivelul din 2015, pe fondul majorării cheltuielilor de consum, al redresării pieţei muncii şi al inflaţiei scăzute.

Numărul şomerilor a scăzut în Spania cu 541.700 persoane, în 2016, ajungând la 4.237.800 persoane, cel mai redus nivel din ultimii şapte ani. Statistica privind populaţia activă, publicată de INE, semnalează că rata şomajului în Spania a fost anul trecut de 18,63%, iar numărul celor cu loc de muncă a crescut până la 18.508.100 persoane, cu 413.900 mai multe faţă de 2015.

Spania a fost grav lovită de criza financiară globală, traversând cinci ani de recesiune, care a dus la creşterea ratei şomajului de la aproximativ opt procente în 2007 la un vârf de 27% în 2013. În pofida scăderii înregistrate anul trecut, Spania are a doua cea mai ridicată rată a şomajului din Uniunea Europeană, după Grecia.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...