1EUR = 4.7592 RON | Bucureşti 25 º

Finanţe şi bănci

Banca Centrală a Turciei a menţinut rata dobânzii la 24%

Banca Centrală a Turciei (CBRT) a menţinut dobânda de referinţă la 24%, decizia fiind în linie cu estimările analiştilor, după ce anterior îşi exprimase disponibilitatea de a înăspri politica monetară pentru a ţine sub control inflaţia, transmit Reuters şi publicaţia Daily Sabah.

25 apr, 2019 | Agerpres

Este a patra şedinţă în care Comitetul de politică monetară nu a modificat costul creditului, după ce în septembrie rata dobânzii a fost majorată de la 17,75% la 24%.

"Factorii care afectează inflaţia vor fi atent monitorizaţi iar politica monetară va fi determinantă pentru a menţine ţinta de inflaţie", se arată în comunicatul Băncii Turciei, care nu a repetat declaraţia din martie, conform căreia "dacă va fi necesar va fi înăsprită politica monetară".

În martie, rata inflaţiei s-a situat la 19,71%, în scădere faţă de 25,24% în octombrie 2018, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.

Turcia, o mare economie emergentă percepută cândva ca o stea în ascensiune de către investitorii internaţionali, a intrat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere) în a doua parte a anului trecut, după ce lira turcească s-a depreciat cu 30% faţă de dolar şi costurile de împrumut au crescut.

PIB-ul Turciei s-a contractat cu 2,4% în trimestrul patru din 2018, după un declin de 1,6% în precedentele trei luni, arată datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (TurkStat).

Pe ansamblul anului trecut, economia a înregistrat un avans de 2,6%, faţă de o expansiune de 7,4% în 2017. Creşterea din 2018 reprezintă cea mai slabă performanţă din 2009.

Anul trecut, lira turcească a pierdut aproximativ 30% din valoare în raport cu dolarul, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi al înrăutăţirii relaţiilor cu SUA.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO