Banca Centrală a Turciei ar putea adopta noi măsuri de înăsprire a politicii monetare pentru a stopa inflaţia

Banca Centrală a Turciei a majorat rata de lichiditate de la 11% la 11,75%, sporind costurile de împrumut la principalul canal prin care a finanţat piaţa în ultimele săptămâni, şi a anunţat că va adopta noi măsuri de înăsprire a politicii monetare dacă va fi necesar, după ce lira turcească s-a depreciat semnificativ, transmit Reuters şi Bloomberg.
Economica.net - vin, 17 mart. 2017, 06:11
Banca Centrală a Turciei ar putea adopta noi măsuri de înăsprire a politicii monetare pentru a stopa inflaţia

Anunţul vine după decizia Rezervei Federale a SUA (Fed) de miercuri privind majorarea dobânzii de politică monetară la un interval cuprins între 0,75% şi 1%, pe fondul creşterii economice solide şi a situaţiei stabile a pieţei forţei de muncă.

Potrivit unui comunicat publicat joi pe pagina de internet a instituţiei, Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Turciei a menţinut dobânda la creditele overnight la 9,25%, dobânda repo pe o săptămână la 8%. Analiştii se aşteptau la majorarea celor două rate principale.

Comitetul a dat asigurări că va menţine orientarea actuală şi va adopta noi măsuri de înăsprire a politicii monetare până când perspectiva inflaţiei se va îmbunătăţi semnificativ.

După anunţarea deciziei, lira turcească s-a apreciat cu 0,9%, la 3,6440 lire pentru un dolar.

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a urcat la 10,13% în februarie, mult peste estimările analiştilor, a anunţat recent Oficiul de statistică (Turkstat), fiind pentru prima dată din 2012 când inflaţia depăşeşte 10%.

În ianuarie, preţurile de consum au crescut cu 9,22%.

Luna trecută, costurile cu îngrijirea sănătăţii şi transporturile au crescut semnificativ, în timp ce la alcool şi tutun preţurile au urcat cu aproape 22%.

Moneda turcească atinge în fiecare săptămână noi minime istorice din cauza incertitudinilor politice, dar în februarie s-a apreciat uşor faţă de dolar şi euro, parţial datorită măsurilor adoptate de Banca Centrală a Turciei.

În ianuarie, Banca Centrală a Turciei a revizuit în creştere estimările privind inflaţia în acest an, de la 6,5% la 8%, deşi a adoptat măsuri de înăsprire a politicii monetare pentru a ţine sub control creşterea preţurilor şi deprecierea lirei turceşti.

Pieţele aşteaptă indicii că Banca Centrală a Turciei ia în serios ameninţarea inflaţiei. Până când nu vedem o înăsprire semnificativă a politicii monetare, similară cu cea de la începutul lui 2015, lira va continua să se deprecieze din cauza ştirilor negative, a apreciat recent analistul Henrik Gullberg, de la Nomura.

Te-ar mai putea interesa și
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie, amintind că a fost emisă ordonanţa în acest sens....
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în ...
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, ...