1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Banca centrală a Turciei reduce dobânda de bază pentru a stimula creşterea economică

Banca centrală a Turciei a decis joi să reducă dobânda de bază cu 50 de puncte de bază, prima diminuare a costului creditului adoptată în acest an, în ideea de a da un impuls creşterii economice pe fondul solicitărilor în acest sens venite din partea premierului Recep Tayyip Erdogan, transmite Wall Street Journal.

22 mai, 2014 | Agerpres

Comitetul de politică monetară a decis să reducă dobânda pentru împrumuturile acordate băncilor pe termen de o săptămână prin licitaţii repo până la 9,5% de la 10%. În schimb, Banca centrală a Turciei a decis să menţină dobânda la facilităţile de credit cu termen pe o zi la 12% precum şi dobânda la facilităţile de depozit pe termen de o zi la 8%.

Decizia instituţiei de la Ankara este una surprinzătoare în condiţiile în care 10 din cei 13 economişti intervievaţi de Dow Jones Newswires se aşteptau ca Banca centrală a Turciei să menţină nemodificat costul creditului.

'Pe fondul reducerii incertitudinilor în ultima perioadă şi al îmbunătăţirii primelor de risc, dobânzile de pe piaţă au scăzut pentru toate maturităţile. În acest context, comitetul de politică monetară a decis să reducă dobânda pentru împrumuturile pe termen de o săptămână', se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Internet a Băncii centrale a Turciei.

În încercarea de a menţine un ritm de creştere solidă în avanpremiera alegerilor prezidenţiale din luna august, premierul Recep Tayyip Erdogan, care este aşteptat să se înscrie în cursa prezidenţială, a cerut luna trecută Băncii centrale să reducă dobânda de politică monetară, care a fost majorată masiv în luna ianuarie pentru a pune capăt tendinţei de cădere a lirei.

Guvernatorul Băncii centrale a Turciei, Erdem Basci a spus că există loc pentru o reducere treptată a dobânzilor dar a exclus însă o relaxare de amploare, precizând că politica monetară va rămâne una strictă până când va exista o îmbunătăţire clară a prognozei de inflaţie.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO