Banca Centrală a Ungariei, îngrijorată de nivelul ridicat al creditelor denominate în valută

Numărul cetăţenilor din Ungaria care au credite denominate în valută pentru nevoi personale sau pentru maşini este periculos de ridicat şi necesită intervenţia autorităţilor de reglementare, se arată în Raportul de stabilitate financiară publicat vineri de Banca Centrală, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 29 mai 2015, 12:39
Banca Centrală a Ungariei, îngrijorată de nivelul ridicat al creditelor denominate în valută

Peste un sfert de milion din cei 10 milioane de cetăţeni ai Ungariei aveau împrumuturi pentru nevoi personale sau pentru maşini denominate în valută la sfârşitul lui 2014, iar incapacitatea de a plăti aceste împrumuturi ar putea afecta şi capacitatea clienţilor de a-şi achita creditele ipotecare, scrie Agerpres.

Executivul de la Budapesta a forţat în noiembrie băncile să convertească creditele în franci elveţieni în moneda locală la rata de schimb din acel moment. Momentul ales a prevenit un dezastru financiar pentru mulţi cetăţeni maghiari cu credite, după decizia eliminării pragului minim de 1,20 franci pentru un euro.

‘Imposibilitatea achitării acestor împrumuturi ar putea avea efecte de contaminare putând duce la majorarea creditelor ipotecare neachitate’, a avertizat Banca Centrală a Ungariei, adăugând că zeci de mii de clienţi au credite ipotecare, împrumuturi pentru nevoi personale şi pentru maşini.

Imposibilitatea achitării creditelor pentru maşini denominate în valută ar putea duce la majorarea împrumuturilor cu probleme până la 230 miliarde de forinţi (817 milioane de dolari), susţine Banca Ungariei.

Instituţia avertizează că nivelul creditelor ipotecare neachitate rămâne ridicat, iar fără adoptarea unor măsuri suplimentare rata creditelor neperformante în sistemul bancar din Ungaria va rămâne la actualul nivel de 20%. De asemenea, instituţia apreciază că industria bancară a ţării va deveni mai profitabilă dar va fi necesară o consolidare suplimentară pentru a prinde din urmă alte state din Europa Centrală şi de Est (CEE).

Guvernul a acceptat să reducă taxa specială pe bănci anul viitor, dar taxele similare din sectorul telecomunicaţiilor, al vânzărilor cu amănuntul şi al energiei au rămas în vigoare.

Guvernul aflat la putere din 2010 a impus taxe speciale asupra băncilor, companiilor de telecomunicaţii, firmelor din energie, retailerilor, pentru a finanţa reducerile de taxe acordate populaţiei şi pentru a menţine deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB impusă de UE. Companiile afectate şi instituţiile financiare internaţionale au criticat taxele, apreciind că ele vor afecta investiţiile şi creşterea economică.

Luna trecută, Viktor Orban a declarat că taxa pe bănci din Ungaria va rămâne cea mai ridicată din Europa, chiar şi după ce Guvernul îşi va onora angajamentele şi o va reduce.

Guvernul va urmări dacă băncile majorează creditarea în schimbul reducerii taxei pe bănci, deşi nu există cerinţe legale în acest sens, a explicat premierul.

Grupul OTP este cea mai mare bancă comercială din Ungaria, urmat de diviziile ungare ale grupurilor austriece Raiffeisen şi Erste, băncii belgiene KBC şi creditorilor italieni UniCredit şi Intesa Sanpaolo.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...