Banca Centrală Americană a redus rata dobânzii de referință cu 0,50%, pentru a proteja economia SUA de efectele răspândirii coronavirus

Federal Reserve a decis marți să reducă rata dobânzii de referință cu 0,50%, mișcare menită să protejeze economia americană de efectele răspândirii epidemiei de coronavirus, informează Reuters și BBC.
Economica.net - mar, 03 mart. 2020, 17:47
Banca Centrală Americană a redus rata dobânzii de referință cu 0,50%, pentru a proteja economia SUA de efectele răspândirii coronavirus

Această mișcare nu este una surprinzătoare, mai ales după anunțul miniștrilor de Finanțe din țările membre ale G7 că statele vor interveni și că vor lua măsurile necesare pentru a face față unei posibile scăderi economice.

Banca Centrală Americană a anunțat că a redus rată dobânzii de referință cu 0,50%, această situându-se în momentul de față între 1% și 1,25%. Decizia a fost luată în unanimitate de toți președinții care formează Consiliul Federal Reserve.
„Fundamentele economiei americane rămân puternice, dar epidemia de coronavirus poate să ridice riscurile pentru activitatea economică”, a declarat într-o conferință de presă președintele Federal Reserve, Jerome Powell.

„Răspândirea virusului și măsurile care trebuiesc luate pentru a-l combate cu siguranță vor îngreuna activitatea economică pentru o perioada de timp, atât în Statele Unite cât și peste hotare”, a spus Powell.

„Nu credem că avem toate răspunsurile. Dar credem că acțiunea noastră va produce un impuls necesar economiei”, a mai precizat el.

Ultima dată când Federal Reserve a tăiat rata dobânzii de referință într-o întâlnire de urgență s-a întâmplat în timpul crizei globale financiare din 2008.

Președintele Donald Trump a declarat că nu este suficientă tăierea ratei dobânzii de referință cu doar 0,50%.

Epidemia de coronavirus a izbucnit la sfârșitul anului 2019 în orașul Wuhan din China și s-a răspândit în 77 de țări și teritorii. Până acum au fost înregistrate 90.000 de cazuri, 80.000 dintre acestea fiind doar în China. Cu toate acestea, rata de îmbolnăviri din ultimele zile este mai mare în restul lumii față de China. Epidemia a dus la anularea de evenimente sportive, saloane, expoziții, concerte etc.

Miniștrii de Finanțe ai statelor membre G7 sunt gata să ia măsuri, inclusiv de natură fiscală, a declarat ministrul japonez de Finanțe, Taro Aso. Băncile centrale vor continuă să stabilitatea monetară și creșterea economică.

„Ne afirmăm din nou angajamentul să adoptăm toate politicile potrivite pentru a proteja economia de riscurile recesiunii reprezentate de efectele coronavirus și suntem pregătiți să cooperăm mai departe cu măsuri prompte și eficiente” a declarat Aso la ultima întâlnire a oficialilor G7.

Donald Trump a spus că Federal Reserve trebuie să coboare și mai mult rată dobânzii de referință pentru a se alinia cu alte țări cu care se află în competiție.

„Nu jucăm pe același teren. Nu este cinstit pentru Statele Unite. Este timpul că Federal Reserve SĂ CONDUCĂ. Trebuie mai multe tăieri!”, a scris Trump pe twitter.

Te-ar mai putea interesa și
Profitul net al BRD Groupe Societe Generale a crescut cu 51% în semestrul I 2021, pe fondul eliberării provizioanelor încheiate în pandemie
Profitul net al BRD Groupe Societe Generale a crescut cu 51% în semestrul I 2021, pe fondul eliberării provizioanelor încheiate ...
Profitul net al BRD în semestruI I din 2021 a crescut cu 51% în comparație cu semestrul I 2020, profit net de 626 millioane lei (față de 415 millioane lei în semestrul I 2020), profit......
Proiect: Mamele cu posibilităţi materiale reduse vor beneficia de tichete sociale de 2000 de lei pentru noul născut
Proiect: Mamele cu posibilităţi materiale reduse vor beneficia de tichete sociale de 2000 de lei pentru noul născut
Mamele cu posibilităţi materiale reduse vor putea beneficia de tichete sociale de 2000 de lei pentru noul născut, care ...
Grecii şi românii sunt cei mai afectaţi de imposibilitatea de a pleca în concediu din cauza sărăciei
Grecii şi românii sunt cei mai afectaţi de imposibilitatea de a pleca în concediu din cauza sărăciei
Aproximativ 28% dintre cetăţenii Uniunii Europene, sau 35 milioane de persoane, nu îşi permit să meargă într-o vacanţă ...
Enel va plăti un miliard de euro pentru activele ERG
Enel va plăti un miliard de euro pentru activele ERG
 Enel SpA a anunţat luni că va achiziţiona active hidroelectrice de la firma italiană de energie regenerabilă ERG, ...