1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 3 º

Extern

Banca centrală din Cipru nu a luat încă o decizie privind redeschiderea băncilor

Banca centrală din Cipru nu a luat încă o decizie privind redeschiderea băncilor, care potrivit unui anunţ de săptămâna trecută ar fi urmat să îşi reia marţi activităţile, după zece zile de la oprirea operaţiunilor, transmite AFP.

25 mar, 2013 | Mediafax

Un responsabil al băncii centrale a declarat pentru AFP "că nu a fost luată nicio decizie" referitoare la redeschiderea instituţiilor financiare din Cipru.

Decizia de oprire a activităţilor bancare a fost luată după un prim acord de salvare a Ciprului, pe 16 martie, care prevedea aplicarea unei taxe pentru toate depozitele bancare din ţară.

Măsura a provocat panică, iar oamenii au format cozi la ATM-uri pentru retragerea banilor.

Parlamentul cipriot a respins această taxă, astfel că Banca Centrală Europeană a dat termen Ciprului până pe 25 martie să găsească o soluţie cu creditorii.

În noaptea de duminică spre luni, a fost încheiat un acord dificil pentru evitarea falimentului Ciprului şi menţinerea ţării în zona euro.

Banca centrală a mai anunţat luni numirea unui administrator special pentru lichidarea Laiki, a doua mare bancă din ţară, măsură prevăzută în acord.

Potrivit acordului, banca va fi scindată într-o "bancă rea", care va fi treptat desfiinţată, şi o "bancă bună", care va include depozitele garantate, în valoare de până la 100.000 de euro, care sunt garantate în UE.

Măsura va avea ca efect restrângerea considerabilă a sectorului bancar cipriot, considerat supradimensionat în raport cu economia insulei, având în vedere că este de opt ori mărimea PIB-ului. Cea mai mare bancă a ţării, Bank of Cyprus, va prelua apoi depozitele garantate ale Laiki Bank, precum şi o datorie de 9 miliarde de euro a Cyprus Popular Bank către mecanismul de lichiditate de urgenţă al zonei euro.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO