1EUR = 4.7601 RON | Bucureşti 24 º

Extern

Banca centrală a Ungariei menţine dobânda de bază la nivelul minim record de 2,1%

Banca Naţională a Ungariei (MNB) a decis, marţi, să menţină dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 2,1%, în linie cu politica sa de a păstra costul creditului la un nivel extrem de scăzut până anul următor în ideea de a stimula economia, transmite Reuters.

23 sep, 2014 | Agerpres

Într-un comunicat de presă publicat la sfârşitul reuniunii sale lunare, Comitetul de politică monetară de la MNB a precizat că 'dobânda de bază este una consistentă cu atingerea obiectivului de stabilitate a preţurilor pe termen mediu şi una corespunzătoare cu sprijinirea economiei'.

Decizia nu constituie o surpriză pentru analişti având în vedere că în luna iulie guvernatorul MNB, Gyorgy Matolcsy, a declarat că dobânda de bază nu va fi modificată până la finele anului următor, după un ciclu de relaxare de doi ani care a început în luna august 2012, când dobânda de politică monetară în Ungaria se situa la 7%.

În condiţiile în care în luna august rata anuală a inflaţiei a fost de 0,2%, Banca Naţională a Ungariei îşi poate permite să menţină costul creditului la un nivel scăzut, având în vedere şi faptul că la începutul lunii Banca Central Europeană a decis şi ea să-şi relaxeze politica monetară.

În plus, economia ungară a înregistrat un avans surprinzător de 3,9% în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, devansând celelalte economii din Europa Centrală şi de Est. Cu toate acestea, analiştii se aşteaptă la o încetinire a economiei anul viitor când Ungaria va primi mai puţine fonduri de dezvoltare de la Uniunea Europeană.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO