Banca Japoniei a injectat aproape şase miliarde euro pentru a atenua panica de pe bursă

Banca Japoniei (BoJ) a realizat vineri o injecţie în sistemul financiar de 700 miliarde de yeni (5,918 miliarde de euro/ 6,631 miliarde de dolari) prin achiziţionarea de bonduri suverane, pentru a atenua volatilitatea de pe pieţe, determinată de pandemia de coronavirus, relatează agenţia EFE.
Economica.net - vin, 13 mart. 2020, 11:38
Banca Japoniei a injectat aproape şase miliarde euro pentru a atenua panica de pe bursă

Banca Centrală niponă a efectuat acest aport masiv de lichiditate în două tranşe, pe parcursul zilei de vineri, o zi cu o volatilitate extremă pentru bursa din Tokio, în care indicele său principal, Nikkei, a ajuns să scadă cu peste 10%.

Responsabilii BoJ şi ai Guvernului nipon au avut vineri o reuniune extraordinară în contextul noilor scăderi de pe piaţa bursieră, la finalul căreia directorul de Finanţe al Executivului, Yoshiki Takeuchi, a afirmat că autorităţile nipone „vor urmări tendinţele de nervozitate de pe piaţă şi vor răspunde într-o formă adecvată atunci când va fi necesar”.

Banca centrală a Japoniei a derulat, din 2013, un substanţial program de cumpărarea de titluri de stat cu scopul ca randamentul acestor bonduri, cu un termen de 10 ani, să se menţină în jurul a 0%, în cadrul unei ample strategii de flexibilizare monetară.

Indicele Nikkei al Bursei din Tokio s-a depreciat puternic după deschidere şi a ajuns să scadă sub pragul psihologic de 18.000 de puncte, pentru prima dată începând din noiembrie 2016.

Pe parcursul zilei, indicele de referinţă şi-a mai moderat pierderea şi a recuperat teren, însă la finalul sesiunii a închis cu o scădere de 6,08%.

Bursa din Tokio a trecut astfel printr-o altă zi marcată de panică, după ce Wall Street a înregistrat un regres de 10% al indicelui său principal, Dow Jones, ca urmare a suspendării călătoriilor din Europa în SUA şi în pofida semnificativei injecţii de lichiditate anunţate de Rezerva Federală americană (Fed).

În afară de reuniunea de urgenţă convocată la mijlocul sesiunii de tranzacţionare de Executiv şi banca centrală, şeful de la Finanţe şi viceprim-ministrul au apărut public pentru a face un apel la calm.

„Preocuparea pentru viitorul incert este unul dintre factorii puternicei mişcări de pe piaţă. Fără îndoială, situaţia financiară a companiilor japoneze nu este rea, independent de valoarea lor la bursă”, a spus Aso.

Te-ar mai putea interesa și
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri la Beijing pe premierul olandez Mark Rutte pentru convorbiri privind în......
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...