1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 2 º

Finanţe şi bănci

Banca Mondială a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei globale în 2019

Economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 2,6% în 2019, în scădere cu 0,3 puncte procentuale faţă de prognoza din ianuarie 2019, pe fondul escaladării tensiunilor comerciale, se arată în raportul "Global Economic Prospects", publicat miercuri de Banca Mondială (BM), transmit Reuters şi Xinhua. 

05 iun, 2019 | Agerpres

"Sporirea incertitudinilor politice, inclusiv recenta re-escaladare a tensiunilor comerciale dintre economiile majore, este însoţită de a reducere a investiţiilor la nivel global şi o scădere a încrederii", avertizează Banca Mondială.

Expansiunea ar urma să se redreseze uşor anul viitor, la 2,7%, previzionează instituţia financiară internaţională.

Creşterea economiei globale s-a diminuat din ianuarie, când a fost emis precedentul raport, iar ritmul "rămâne fragil", a avertizat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass.

"Perspectivele economiei mondiale, pe termen scurt şi lung, se confruntă cu dificultăţi substanţiale. Printre riscurile la adresa creşterii se află sporirea barierelor comerciale, majorarea datoriilor guvernamentale şi adâncirea încetinirii economiilor majore", a adăugat şeful BM.

Creşterea comerţului mondial în 2019 a fost înrăutăţită la 2,6%, cel mai slab ritm de la criza financiară, precizează Banca Mondială.

Economiile emergente şi cele în curs de dezvoltare ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de doar 4%, cel mai redus nivel din ultimii patru ani, din cauza efectelor volatilităţii de pe pieţele financiare şi a incertitudinilor politice. Expansiunea ar urma să se redreseze anul viitor, la 4,6%, previzionează instituţia financiară internaţională.

Estimările privind avansul economiei Chinei în acest an au fost menţinute la 6,2%, urmând să scadă uşor la 6,1% în 2020 şi la 6% în 2021.

Statele dezvoltate ar urma să se confrunte cu o încetinire a Produsului Intern Brut la 1,7% în 2019 şi la 1,5% în 2020, în timp ce expansiunea zonei euro se va situa la 1,2% anul acesta, urmând să accelereze la 1,4% anul viitor.

Creşterea economiei SUA ar urma să se atenueze la 2,5% anul acesta şi la 1,7% anul viitor.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO