Banca Mondială a înrăutăţit prognoza de creştere a economiei mondiale

Banca Mondială a înrăutăţit prognoza de creştere a economiei mondiale la 3% în 2015 şi 3,3% în 2016, de la 3,4% şi, respectiv, 3,5%, estimări realizate în iunie 2014, potrivit raportului bianual 'Global Economic Prospects', publicat miercuri, transmite BBC.
Economica.net - mie, 14 ian. 2015, 08:08
Banca Mondială a înrăutăţit prognoza de creştere a economiei mondiale

‘Economia mondială rulează cu un singur motor de creştere – cel american. Aceste evoluţii nu duc la prognoze optimiste’, a avertizat economistul-şef Kaushik Basu, care a adăugat că scăderea preţului la ţiţei reprezintă un avantaj pentru unele state.

‘Preţul mai scăzut al ţiţeiului, care ar urma să se menţină în 2015, a redus inflaţia pe plan mondial şi va duce probabil la o întârziere a majorării ratelor dobânzilor în statele dezvoltate. Aceste evoluţii creează o oportunitate pentru ţările care importă ţiţei, cum ar fi China şi India’, a declarat oficialul Băncii Mondiale.

Acesta a avertizat că statele exportatoare de ţiţei, cum ar fi Rusia, vor fi afectate de declinul preţului la ţiţei. Banca Mondială estimează că PIB-ul Rusiei se va contracta cu 2,9% anul acesta şi va creşte cu doar 0,1% anul viitor.

Zona euro ar urma să înregistreze un avans de 1,1% în 2015 şi de 1,6% în 2016 şi 2017, în timp ce Japonia va înregistra o expansiune de 1,2% anul acesta şi de 1,6% anul viitor.

Banca Mondială a îmbunătăţit prognoza de creştere a economiei SUA la 3,2% în 2015, de la 3% estimat în iunie. Avansul se va modera la 3% în 2016 şi la 2,4% în 2017.

PIB-ul Chinei ar urma să urce cu 7,1% în 2015, cu 7% în 2016 şi cu 6,9% în 2017, pe fondul retragerii graduale a măsurilor de stimulare fiscală.

Banca Mondială estimează că economia românească va creşte cu 2,9% în acest an, după un avans de 2,6% în 2014.

BM a revizuit în scădere uşoară, la 2,6%, estimările privind creşterea economică înregistrată anul trecut de România, după ce, în octombrie 2014, instituţia prognoza un avans de 2,7%.

Încetinirea economiei româneşti de la 3,5% în 2013 până la 2,6% în 2014 va fi urmată, potrivit raportului elaborat de Banca Mondială, de o accelerare a creşterii până la 2,9% în acest an, urmată de un avans de 3,2% în 2016 şi unul de 3,9% în 2017.

La nivel regional, Banca Mondială estimează că avansul în regiunea Europa emergentă şi Asia Centrală (în care este inclusă şi România) a încetinit până la 2,4% în 2014, de la 3,7% în 2013, ca urmare a unei contracţii dramatice în Ucraina, slăbiciunilor din Rusia şi din zona euro, precum şi încetinirii intrărilor de capital.

Te-ar mai putea interesa și
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat vineri ministrul energiei ucrainean, Gherman Galuşcenko, în timp ce......
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată ...
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord ...