Banca Mondială aprobă României un împrumut de 400 milioane de euro pentru managementul riscurilor de dezastre

Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale (BM) a aprobat, miercuri, un împrumut de 400 milioane de euro (aproximativ 493,06 milioane de dolari), ce va fi acordat României pentru dezvoltarea de politici privind managementul riscurilor de dezastre, a anunţat instituţia bancară, într-un comunicat de presă.
Economica.net - mie, 27 iun. 2018, 08:15
Banca Mondială aprobă României un împrumut de 400 milioane de euro pentru managementul riscurilor de dezastre

Împrumutul, care va include o Opţiune de Tragere Amânată în cazul producerii unei catastrofe (Catastrophe Deferred Drawdown Option – CATDDO), va sprijini eforturile României de a se pregăti în mod eficient şi de a putea reacţiona în faţa dezastrelor naturale şi a schimbărilor climatice, prin consolidarea instituţiilor şi a legislaţiei din domeniu.

‘Evenimentele cataclismice generează un şoc financiar semnificativ pentru România, ceea ce ar putea declanşa un regres economic, afectându-i în mod disproporţionat pe cei mai nevoiaşi. Creşterea gradului de rezilienţă în faţa şocurilor constituie un element central al noii noastre strategii pentru România, precum şi nucleul eforturilor de promovare a unei creşteri incluzive. Prin urmare, suntem foarte încântaţi să susţinem un program care va spori capacitatea României de a se pregăti pentru şi de a gestiona dezastrele naturale, şi să oferim finanţarea necesară pentru a asigura un ajutor imediat celor care au nevoie în cazul producerii unui dezastru’, susţine Tatiana Proskuryakova, director de ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria.

Conform Băncii Mondiale, România se confruntă cu unele dintre cele mai mari riscuri seismice din ţările Uniunii Europene (UE), cu mii de vieţi pierdute şi zeci de mii de clădiri deteriorate în urma cutremurelor înregistrate în ultimele două secole. România este, de asemenea, una dintre ţările europene cele mai expuse inundaţiilor, aproape un milion de români trăind în zone ce sunt expuse unui risc ridicat de inundaţii.

Datele arată că, în perioada 1970 -2016, au fost înregistrate 85 de catastrofe în România, inclusiv 47 de inundaţii, patru cutremure şi două secete, care au afectat în total aproape două milioane de persoane şi au generat pierderi în sumă de peste 6 miliarde de dolari. De asemenea, efectele schimbărilor climatice s-au intensificat în mod semnificativ în ultimele decenii, producând alunecări de teren, incendii de vegetaţie, secete şi fenomene meteorologice extreme. ‘În 2006, de exemplu, inundaţiile devastatoare au provocat daune economice echivalente cu 1% din PIB’, se menţionează în comunicatul citat.

Noul Împrumut cu Opţiune de Tragere Amânată (CATDDO) va ajuta România să introducă un cadru naţional mai robust pentru managementul riscurilor asociate dezastrelor şi va contribui la sporirea capacităţii de a identifica şi reduce în mod eficient riscurile asociate dezastrelor şi schimbărilor climatice, inclusiv dintr-o perspectivă fiscală.

‘Împrumutul se va concentra pe susţinerea eforturilor guvernului de a respecta angajamentele internaţionale ale ţării legate de gestionarea riscurilor de dezastre, conform Cadrului de la Sendai, şi de a spori înţelegerea şi răspunsul românilor la dezastre. Sprijinul acordat va include şi îmbunătăţirea reglementărilor din domeniul construcţiilor pentru a reduce riscul seismic asociat clădirilor existente şi la integrarea în mod adecvat a riscului în faţa dezastrelor în procesele de planificare bugetară’, se notează în comunicatul Băncii Mondiale.

Banca Mondială şi-a deschis biroul din România în anul 1991, iar de atunci instituţia a furnizat finanţare în valoare totală de peste 13,6 miliarde de dolari, reprezentând împrumuturi, garanţii şi granturi în toate sectoarele de activitate ale economiei româneşti.

Portofoliul curent al Băncii Mondiale include împrumuturi pentru investiţii, activităţi analitice şi asistenţă tehnică pentru sprijinirea priorităţilor de reformă ale României.

În anul 2016, Grupul Băncii Mondiale şi România au sărbătorit 25 de ani de parteneriat continuu având drept obiectiv sprijinirea măsurilor de reducere a sărăciei şi creştere incluzivă.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...