Banca Mondială avertizează că în 2015 economia Rusiei se va contracta cu 0,7%, prima recesiune din 2009

Banca Mondială a înrăutăţit prognoza de creştere a economiei Rusiei în 2015 şi 2016, din cauza preţului mai scăzut al ţiţeiului, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 09 dec. 2014, 18:24
Banca Mondială avertizează că în 2015 economia Rusiei se va contracta cu 0,7%, prima recesiune din 2009

PIB-ul Rusiei se va contracta anul viitor cu 0,7%, la un preţ mediu al barilului de ţiţei de 78 de dolari – cel mai probabil scenariu – a estimat marţi Banca Mondială. În septembrie, instituţia se aştepta la un avans de 0,3% al economiei ruse.

Preţul mai scăzut al ţiţeiului „va afecta negativ deciziile de investiţii” ale companiilor iar consumul ar putea scădea pentru prima dată din 2009, a afirmat Birgit Hansl, economist al Băncii Mondiale şi autorul raportului referitor la Federaţia Rusă.

PIB-ul Rusiei ar urma să se redreseze în 2016, înregistrând o creştere de 0,3%, dacă preţul mediu al barilului de ţiţei va urca la 80 de dolari, estimează Banca Mondială. La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a urcat marţi cu 0,45 dolari, ajungând la 66,63 dolari.

Cel mai mare exportator de energie din lume este afectat şi de deprecierea cu 40% a rublei faţă de dolar în acest an, precum şi de sancţiunile impuse de Occident din cauza conflictului din Ucraina.

„În scenariul de bază al Băncii Mondiale, investiţiile ar urma să scadă pentru al treilea an consecutiv în 2015, din cauza incertitudinilor, a restricţionării accesului băncilor şi companiilor ruse la pieţele financiare internaţionale, precum şi a scăderii consumului”, a explicat Hansl.

În cel mai bun scenariu, la un preţ mediu al barilului de ţiţei de 85 de dolari, economia rusă ar înregistra o creştere zero anul viitor şi ar putea înregistra un avans de 0,5% în 2016 dacă preţul barilului de ţiţei urcă la 90 de dolari. În cazul în care cotaţia barilului de ţiţei scade la 70 de dolari, PIB-ul Rusiei se va contracta cu 1,5% în 2015.

Şi adjunctul Ministrului Economiei, Alexei Vedev, a avertizat săptămâna trecută că Rusia ar putea intra anul viitor în prima recesiune din ultimii cinci ani, pe fondul scăderii preţului la petrol şi al sancţiunilor economice impuse Moscovei de statele occidentale.

PIB-ul Rusiei s-ar putea contracta anul viitor cu 0,8%, faţă de estimarea anterioară ce indica un avans de 1,2%, le-a declarat jurnaliştilor Vedev. În acest trimestru, economia rusă se va contracta probabil sau va înregistra un recul, în timp ce în primele trei luni din 2015 se va contracta, a adăugat oficialul.

„Elementele de instabilitate afectează Rusia din punct de vedere structural şi geopolitic. Unul din factorii cheie este scăderea preţului ţiţeiului”, a afirmat Vedev.

Acesta a estimat că ieşirile nete de capital vor urca anul acesta la 125 miliarde de dolari, înainte de a încetini la 90 miliarde de dolari în 2015.

Petrolul şi gazele naturale reprezintă 68% din exporturile Rusiei şi 50% din bugetul său federal. Moscova a pierdut anul acesta aproape 90 miliarde de dolari din rezervele sale valutare, echivalentul a 4,5% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...