Este puţin probabil ca România să încheie un program cu FMI şi CE înaintea alegerilor – Banca Mondială

Un nou program cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) este puţin probabil să fie încheiat de România, pentru că se apropie alegerile, a declarat, marţi, Cătălin Păuna - country economist Banca Mondială, într-o conferinţă pe teme de fiscalitate.
Economica.net - mar, 10 nov. 2015, 09:17
Este puţin probabil ca România să încheie un program cu FMI şi CE înaintea alegerilor - Banca Mondială

‘Ca şi analist, ca şi economist, cred că este puţin probabil înaintea alegerilor pentru că nu vrei probabil să ai un program cu FMI care durează minim 18 luni şi trebuie să ai continuitate. Mai ales că vine după un program care tocmai s-a încheiat şi care nu a avut niciun review în 2015’, a explicat Păuna.

El a precizat că Banca Mondială estimează pentru acest an o creştere economică de 3,6% în cazul României, pe fondul secetei din vară, însă pentru anul următor instituţia estimează că avansul economiei româneşti va accelera la 3,9%, scrie Agerpres.

‘Noi vedem o creştere economică undeva la 3,6%, afectată de performanţa agriculturii, datorită secetei din vară, însă ne aşteptăm la o accelerare de 3,9% la anul şi la 4,1% în 2017 în scenariul de bază. (…) Evident, dinamica inflaţiei este afectată de măsurile fiscale în principal, de reducerea de TVA din iunie şi o să mai avem o reducere de TVA de la 24% la 20% în ianuarie şi îşi va pune amprenta pe dinamica inflaţiei. Prognozăm un salt în ianuarie 2017, când efectul din 2016 se va anula, şi va fi probabil o creştere undeva peste nivelul mediu al ţintei BNR de 2,5%’, a precizat economistul Băncii Mondiale.

Specialişti în domeniul fiscalităţii şi mediului de afaceri dezbat, marţi, noile prevederi ale Codului Fiscal, în cadrul conferinţei ‘Business to more Business’ organizată de Doingbusiness.ro şi Kompass România.

La eveniment sunt prezenţi Cătălin Păuna – country economist Banca Mondială, Lucian Anghel – directorul general al BCR Pensii, preşedinte al Consiliul de Administraţie BVB, Violeta Luca – marketing & operations director Microsoft România, Gabriel Biriş – managing partner Biriş Goran SPARL.

Conferinţa debutează cu o sesiune de ‘Business Strategy’ – oportunităţi şi provocări pentru companii în contextul economic şi politic actual şi transformările impuse de hiper-conectivitate şi digitalizare.

De asemenea, în cadrul acesteia va fi lansată publicaţia Major Companies in Romania, ediţia 2015, un instrument de evaluare a evoluţiei economiei româneşti pe baza celor mai recente date financiare disponibile.

Te-ar mai putea interesa și
Trafic intens pe DN1, în Valea Prahovei
Trafic intens pe DN1, în Valea Prahovei
Se circulă în coloană, duminică la prânz, pe drumul naţional DN 1 Ploieşti - Braşov, în Valea Prahovei, pe sensul de urcare, în zona localităţilor Băneşti şi Comarnic, anunţă Centrul......
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
Distribuţie Energie Electrică România (DEER) alocă 63,554 milioane lei, fără TVA, pentru servicii de citire contoare ...
Greva generală din Educaţie continuă
Greva generală din Educaţie continuă
Greva generală din Educaţie continuă, au anunţat duminică reprezentanţii federaţiilor sindicale, menţionând că ...
Mercedes nu se va alătura noului proiect electric al Renault – Reuters
Mercedes nu se va alătura noului proiect electric al Renault – Reuters
Grupul german Mercedes Benz, de mulţi ani partener al Renault pe segmentul de vehicule comerciale uşoare, nu va lua parte ...