Banca Mondială: inundaţiile ar putea perturba aprovizionarea cu energie electrică în Balcani pentru şase luni

Inundaţiile devastatoare care au afectat luna aceasta regiunea Balcanilor vor face ca creşterea economică din acest an să fie sub estimări, iar aprovizionarea cu energie electrică ar putea fi perturbată timp de cel puţin şase luni, a estimat luni Banca Mondială, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 26 mai 2014, 16:13
Banca Mondială: inundaţiile ar putea perturba aprovizionarea cu energie electrică în Balcani pentru şase luni

Peste 50 de oameni au fost ucişi de inundaţii şi alunecări de teren în Serbia, Bosnia Herţegovina şi Croaţia, după ce precipitaţiile abundente au făcut ca râurile să iasă din matcă şi să inunde drumuri, poduri şi case. Cele mai afectate au fost Serbia şi Bosnia Herţegovina, care au suferit pagube în valoare de sute de milioane de euro, o lovitură gravă pentru economiile celor două ţări. Producţia de electricitate a Serbiei a fost redusă cu 40% ca urmare a inundaţiilor, iar aprovizionarea cu electricitate a fost perturbată în Bosnia Herţegovina şi Croaţia.

‘Cred că pe termen scurt, în 2014 inundaţiile vor avea un impact negativ asupra creşterii’, a declarat directorul Băncii Mondiale pentru Europa de Sud-Est, Ellen Goldstein. ‘Cele mai mari probleme vor fi în aprovizionarea termocentralelor cu combustibil pe termen lung din cauza inundării minelor’, a adăugat Goldstein.

Aceste declaraţii vin după ce Banca Mondială şi-a prezentat estimările semestriale pentru regiunea Balcanilor de Vest, potrivit cărora regiunea va înregistra o creştere medie de 1,9% în 2014 şi un avans de 2,6% în 2015.

Ellen Goldstein a atras atenţia că aceste estimări au fost realizate înainte de inundaţii, dar a refuzat să spună care va fi impactul inundaţiilor asupra prognozelor.

‘Este posibil ca în 2014 revenirea economică să fie mai dificilă, dar ar putea fi urmată de o creştere mai rapidă în 2015, pe măsură ce ţările îşi revin după inundaţii. Nu ştim însă care va fi amploarea’, a spus Goldstein.

Directorul Băncii Mondiale a precizat că instituţia îşi va restructura rapid portofoliile existente în cele trei ţări pentru a realoca fonduri în vederea necesităţilor de reconstrucţie imediată, printr-o finanţare retroactivă de până la 40%.

‘Guvernele pot începe cheltuielile pentru necesităţile prioritare din prezent, urmând să utilizăm 40% din fondurile realocate pentru a rambursa banii guvernelor după ce chestiunile de procedură vor fi rezolvate’, a spus Ellen Goldstein.

O altă posibilitatea este utilizarea Asociaţiei Internaţionale de Dezvoltare (IDA), care ar finanţa bunurile şi serviciile prioritare de genul importurilor sau repararea unor sectoare cheie.

‘Poate fi făcut extrem de rapid, avem nevoie de aprobarea consiliului director înainte de sfârşitul lunii iunie pentru ca banii să înceapă să fie distribuiţi în decurs de câteva săptămâni’ a apreciat Ellen Goldstein.

Preşedintele francez Francois Hollande a propus săptămâna trecută organizarea unei conferinţe internaţionale a donatorilor pentru a veni în ajutorul ţărilor din Balcani afectate de inundaţii.

 

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...