Banca Mondială: PIB-ul Rusiei se va contracta cu 1,8% în 2014 dacă situaţia din Crimeea se agravează

Economia Rusiei ar putea să se contracte semnificativ în acest an, iar ieşirile de capital ar putea să atingă nivelul record de 150 de miliarde de dolari, în cazul în care criza provocată de decizia Moscovei de a anexa regiunea Crimeea se va agrava, a avertizat miercuri Banca Mondială, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 26 mart. 2014, 14:13
Banca Mondială: PIB-ul Rusiei se va contracta cu 1,8% în 2014 dacă situaţia din Crimeea se agravează

În prima estimare a unei mari instituţii internaţionale cu privire la posibilele pagube economice provocate de criza din Crimeea, Banca Mondială a estimat că PIB-ul Rusiei ar putea să se contracte cu 1,8% în 2014.

‘Estimăm că riscurile politice vor fi preponderente pe termen scurt’, se arată într-un raport al BM cu privire la economia Rusiei. ‘În cazul în care conflictul dintre Rusia şi Ucraina va escalada, incertitudinea ar putea creşte cu privire la sancţiunile din partea Occidentului şi la reacţiei Rusiei la aceste sancţiuni’, avertizează Banca Mondială.

SUA şi Uniunea Europeană au catalogat anexarea Crimeei drept ilegală şi au decis să îngheţe activele şi să introducă restricţii de călătorie pentru o serie de oficiali din Rusia şi Crimeea. Aceste decizii, precum şi ameninţarea unor sancţiuni mai dure dacă Moscova va interveni militar în estul Ucrainei, au condus la prăbuşirea pieţelor financiare ruseşti.

Contracţie de 1,8% a PIB-ului Rusiei reprezintă scenariul pesimist al Băncii Mondiale, însă presupune abţinerea comunităţii internaţionale de a introduce sancţiuni comerciale. Potrivit unui scenariu alternativ, care pleacă de la ideea unui impact pe termen scurt al crizei din Crimeea, Banca Mondială estimează că PIB-ul Rusiei va creşte cu 1,1% în acest an, comparativ cu un avans de 2,2% cât prognoza în ultimul său raport, publicat în luna decembrie.

‘Indiferent cum se va finaliza criza din Crimeea, există riscul ca Guvernul Rusiei să intre într-un regim de criză pentru a susţine stabilitatea macroeconomică’, a anunţat Banca Mondială. ‘Este posibil ca alegerile de politică să fie despre gestionarea problemelor pe termen scurt, în timp ce agenda reformelor structurale pe termen mediu să fie lăsată la urmă’, se mai arată în raportul instituţiei internaţionale.

Diminuarea încrederii i-a determinat deja pe investitori să transfere sume mari de bani în afara Rusiei. Potrivit Ministerului rus al Economiei, ieşirile nete de capital s-au ridicat la 70 de miliarde de dolari numai în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu 63 de miliarde de dolari pe întreaga perioadă a anului trecut.

Potrivit prognozelor Băncii Mondiale, ieşirile de capital din Rusia ar putea să se ridice la 150 de miliarde de dolari în 2014 şi la 80 de miliarde de dolari în 2015. Conform acestor prognoze, ieşirile de capital din acest an ar urma să fie mai mari decât suma de 120 de miliarde de dolari care a ieşit din Rusia în timpul crizei financiare globale din 2008.

Fuga capitalurilor va pune noi presiuni asupra rublei, care s-a depreciat cu 7% în raport cu dolarul de la începutul anului şi până în prezent. ‘Ne aşteptăm că rubla să se deprecieze atât în 2014 cât şi în 2015 şi, de asemenea, prognozăm o volatilitate ridicată a cursului de schimb’, a spus economistul şef al Băncii Mondiale pentru Rusia, Birgit Hansl.

În ceea ce priveşte autorităţile de la Moscova, Ministerul rus al Economiei nu şi-a revizuit încă prognozele anterioare pentru 2014 care prevăd o creştere economică de 2,5%, însă zilele trecute vice-ministrul rus al Economiei a declarat că se aşteaptă la o creştere economică zero pentru primul trimestru.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Companiile din întreaga lume îşi recompensează cu generozitate acţionarii prin răscumpărări semnificative de acţiuni ...
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi 920 de milioane de euro dintr-un fond UE pentru a atenua impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ...
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni extinderea utilizării medicamentului RoActemra (Tocilizumab), ...