Banca Mondială: Pieţele de capital sunt un element cheie pentru creşterea economică durabilă a României

România trebuie să dezvolte pieţe financiare mai solide şi mai lichide pentru a sprijini creşterea economică, au afirmat experţii Băncii Mondiale la o conferinţă privind pieţele de capital, care a avut loc joi în Bucureşti.
Economica.net - joi, 06 nov. 2014, 18:35
Banca Mondială: Pieţele de capital sunt un element cheie pentru creşterea economică durabilă a României

Aproximativ treizeci de reprezentanţi din sectorul bancar, agenţii de reglementare, fonduri de pensii, şi din cadrul guvernului au participat la această conferinţă găzduită în comun de Banca Mondială şi Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), unde au discutat tendinţele creşterii economice a României şi rolul pieţelor de capital în reforma financiară şi finanţarea sectorului privat, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale.

„În calitatea noastră de principal organism de reglementare pentru pieţele de capital din România, noi pledăm pentru un cadru de reglementare solid, flexibil şi atractiv atât pentru emitenţi, cât şi pentru investitori”, a afirmat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu. „Salutăm parteneriatul şi sprijinul Băncii Mondiale în acest sens”, a mai spus Mişu Negriţoiu.

Participanţii au abordat, de asemenea, diferitele roluri ale pieţelor de obligaţiuni guvernamentale şi neguvernamentale. Aceştia au discutat despre modul de creare a unui cadru de reglementare şi a unei infrastructuri a pieţei de capital care să încurajeze emitenţii şi investitorii să acceseze aceste pieţe şi să protejeze în acelaşi timp investitorii.

„Pieţele de capital din România au un rol esenţial în creşterea economică durabilă”, a afirmat Bahar Alsharif, Trezorier Adjunct al Corporaţiei Financiare Internaţionale (IFC). „Reformele în sectorul financiar care promovează pieţe de capital mai solide vor încuraja creşterea investiţiilor interne şi internaţionale în România, susţinând dezvoltarea sectorului privat şi crearea de locuri de muncă”, a adăugat Bahar Alsharif.

Banca Mondială, prin intermediul Primului împrumut pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finanţelor publice şi creşterea economică, susţine reformele pentru îmbunătăţirea funcţionării pieţelor de capital în România.

De asemenea, Banca Mondială oferă asistenţă tehnică ASF în efortul său privind reforma instituţională, în vederea modernizării şi aprofundării pieţelor titlurilor de valoare, ale pensiilor şi asigurărilor, precum şi a promovării adoptării standardelor de reglementare şi de supraveghere prin care se identifică în mod adecvat riscurile şi se atenuează problemele din aceste sectoare în acelaşi timp evitându-se o supraîncărcare cu reglementări. IFC va sprijini în continuare consolidarea pieţelor de capital din România în calitatea sa de investitor activ în obligaţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României pentru gramul de aur (327,8351 lei). Precedentul record a fost atins pe 27......
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.