Banca Mondială: Remitenţele îşi vor reveni în 2017, după doi ani de declin

Transferurile de bani, o sursă vitală de venituri pentru ţările sărace, ar urma să crească în acest an după doi ani de scădere, arată un raport publicat, marţi, de Banca Mondială, transmite AFP.
Economica.net - mar, 03 oct. 2017, 20:48
Banca Mondială: Remitenţele îşi vor reveni în 2017, după doi ani de declin

Valoarea fondurile trimise spre ţările în curs de dezvoltare ar urma să crească cu 4,8% până la 450 miliarde de dolari în 2017, în timp ce la nivel global, remitenţele ar urma să crească cu 3,9%, până la 596 miliarde de dolari.

Banca Mondială adaugă că această tendinţă va continua şi anul viitor, când valoarea fondurile trimise spre ţările în curs de dezvoltare ar urma să crească modest cu 3,5% până la 466 miliarde de dolari, în timp ce la nivel global, remitenţele ar urma să crească cu 3,4% până la 616 miliarde de dolari.

Totodată, Banca Mondială a subliniat că revenirea transferurilor de fonduri în acest an este stimulată de creşterea economică solidă din Uniunea Europeană, Federaţia Rusă şi SUA. Această creştere economică permite migranţilor să trimită mai mulţi bani familiilor lor din Africa sub-sahariană, Europa şi Asia Centrală, America Latină şi Caraibe. În schimb, scădere preţului petrolului în ţările din Golful Persic şi politicile care descurajează recrutarea de muncitori străini au afectat remitenţele spre Asia de Sud-Est.

‘Remitenţele sunt vitale pentru ţările în curs de dezvoltare. Acest lucru est adevărat în special după catastrofele naturale, precum recentele cutremure din Mexic şi furtunile care au devastat Insulele Caraibe’, a declarat Dilip Ratha, autorul raportului.

Printre principalii beneficiari de remitenţe, India îşi va păstra poziţia de lider mondial cu remitenţe de 65 de miliarde de dolari în acest an, urmată de China (61 de miliarde de dolari), Filipine (33 de miliarde de dolari), Mexic (cu un record de 31 de miliarde de dolari) şi Nigeria (22 miliarde de dolari).

În ceea ce priveşte remitenţele spre ţările din regiunea Europei şi Asiei Centrale, acestea ar urma să crească cu 8,6% până la 43 miliarde de dolari în acest an, după trei ani de scădere consecutivă.

Potrivit Băncii Mondiale, revenirea se datorează în principal aprecierii rublei ruseşti în raport cu dolarul. În perioada următoare relansarea economică din Rusia şi Kazahstan, precum şi creşterea gradului de ocupare din zona euro, ar urma să ducă la o creştere de 6,8% a remitenţelor în 2018, până la 46 miliarde de dolari.

La nivel global, costul mediu pentru trimiterea în ţara de origine a sumei de 200 de dolari era de 7,2% în trimestrul al treilea al acestui an, un tarif care a rămas stabil, dar care este semnificativ mai mare decât nivelul de 3% considerat optim de către autorii raportului. Dilip Ratha a făcut un nou apel pentru scăderea costurilor transferurilor de fonduri spre ţările sărace.

Te-ar mai putea interesa și
Un oficial din Taiwan spune că producătorii locali de cipuri discută posibile investiţii în Europa
Un oficial din Taiwan spune că producătorii locali de cipuri discută posibile investiţii în Europa
O serie de companii taiwaneze producătoare de cipuri poartă discuţii cu ţările europene cu privire la posibile investiţii în regiune, a declarat miercuri un ministru din Taiwan, adăugând că......
Președintele Camerei de Comerț: Cred că deficitul balanței comerciale va depăși 30 de miliarde de euro
Președintele Camerei de Comerț: Cred că deficitul balanței comerciale va depăși 30 de miliarde de euro
Deficitul balanței comerciale a României ar putea sări anul acesta de pragul de 30 de miliarde de euro, față de 23,6 ...
Populaţia şi firmele din Italia sunt afectate de dificultăţile economice. Redresarea – la finalul lui 2023, spune şeful UniCredit
Populaţia şi firmele din Italia sunt afectate de dificultăţile economice. Redresarea – la finalul lui 2023, spune ...
Gospodăriile şi companiile din Italia se ajustează la actualele dificultăţi economice iar aceste evoluţii vor sprijini ...
Avarie la rafinăria Petrobrazi. Pulberi de catalizator au fost eliberate în atmosferă
Avarie la rafinăria Petrobrazi. Pulberi de catalizator au fost eliberate în atmosferă
O avarie s-a produs, miercuri, la instalaţia de cracare catalitică a rafinăriei OMV Petrobrazi, incidentul fiind anunţat ...