Banca Mondială se aşteaptă la încetinirea avansului economei româneşti până la 2,8% în acest an

Banca Mondială a revizuit, joi, în scădere, estimările privind ritmul de creştere care va fi înregistrat de economia mondială în acest an, în condiţiile în care efectul cumulat al crizei din Ucraina şi al temperaturilor extrem de scăzute din SUA a afectat avansul economiei în prima jumătate a anului, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 11 iun. 2014, 06:38
Banca Mondială se aşteaptă la încetinirea avansului economei româneşti până la 2,8% în acest an

Potrivit raportului ‘Global Economic Prospects’, România ar urma să înregistreze în acest an o creştere de 2,8%, după un avans de 3,2% în 2013, urmată de o creştere de 3,2% în 2015. Situaţia este similară în cazul regiunii Europei Centrale şi de Est, pentru care Banca Mondială prognozează o încetinire a ritmului de creştere până la 2,4% în acest an, faţă de un avans de 3,6% în 2013, urmând ca anul viitor să accelereze la 3,7%.

‘O relansare modestă în regiunea Europa şi Asia Centrală a continuat în primul trimestru al acestui an, în pofida consecinţelor negative provocate de turbulenţele financiare globale şi a tensiunilor geopolitice dintre Rusia şi Ucraina. Producţia industrială în sub-regiunea Europei Centrale şi de Est a înregistrat o creştere anuală de 12% în luna martie, în special în Ungaria şi România, ajutată de creşterea exporturilor în zona euro’, subliniază Banca Mondială.

La nivel global, Banca Mondială şi-a revizuit prognozele de creştere până la 2,8% în acest an, faţă de estimările din luna ianuarie care vorbeau de un avans de 3,2%. Estimările privind evoluţia economiei americane au fost revizuite la 2,1% de la 2,8% anterior, şi de asemenea au fost reduse prognozele pentru Brazilia, Rusia, India şi China. Cu toate acesta este posibil ca încetinirea din 2014 să fie doar una temporară în condiţiile în care Banca Mondială a lăsat nemodificate estimările pentru următorii doi ani, la 3,4% respectiv 3,5%.

‘Economia mondială a avut un start dificil în acest an afectată de vremea nefavorabilă din SUA, turbulenţele de pe pieţele financiare şi conflictul din Ucraina’, apreciază Banca Mondială în raportul ‘Global Economic Prospects’. ‘În pofida slăbiciunilor de la început, creşterea ar urma să accelereze în a doua parte a anului’, adaugă instituţia financiară internaţională.

Aceste prognoze se bazează însă pe ipoteza potrivit căreia criza din Ucraina va continua în acest an dar nu se va înrăutăţi. O escaladare a crizei ar putea afecta încrederea la nivel global, ceea ce ar determina firmele să-şi amâne investiţiile şi ar reduce creşterea economiilor emergente cu până la 1,4 puncte procentuale în cel mai rău scenariu, avertizează Banca Mondială.

La sfârşitul lunii mai a acestui an, Comisia Naţională de Prognoză a revizuit uşor în creştere prognoza privind avansul economiei româneşti în 2014 şi 2015, la 2,5%, respectiv, 2,6%.

Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit, în mai 2014, previziunile privind creşterea economică a României în 2014 şi 2015, estimate acum la 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015, faţă de de 2,3% şi respectiv 2,5%, cât estimase la momentul prezentării previziunilor de iarnă, în februarie.

Fondul Monetar Internaţional estimează că, în acest an, România va înregistra o creştere economică de 2,2%, urmată de un avans de 2,5% în 2015.

La finele anului trecut, la momentul realizării proiectului de buget pentru acest an, Guvernul a estimat o creştere economică de 2,2% pentru acest an. Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, arăta, însă, recent, că România ar putea avea o creştere economică de cel puţin 4% pentru întregul an 2014, după ce, în primul trimestru economia a avansat cu 3,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...