1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 11 º

Extern

Banca Mondială şi-a revizuit estimările de creştere pentru cele şase state din Balcanii de Vest

Banca Mondială şi-a revizuit, miercuri, estimările de creştere pentru cele şase state din Balcanii de Vest, până la 3,2% în 2018, de la 3,3% cât estima anterior, şi a avertizat că este nevoie de reforme structurale dacă regiunea vrea să înregistreze o creştere sustenabilă pe termen mediu, informează Reuters.

11 apr, 2018 | Agerpres

De asemenea, Banca Mondială se aşteapă ca regiunea Balcanilor de Vest (care cuprinde Serbia, Muntenegru, Macedonia, Albania, Bosnia-Herţegovina şi Kosovo) să înregistreze o creştere de 3,5% în 2019, mai puţin decât avansul de 3,6% preconizat într-un raport publicat în luna noiembrie a anului trecut.

Instituţia financiară internaţională a identificat protecţionismul comercial, normalizarea dobânzilor la nivel global, potenţialul redus de creştere şi incertitudinile cu privire la politicile interne, drept principalele riscuri la adresa prognozelor sale.

'Aceste riscuri pot fi temperate prin raţionalizarea cheltuielilor pentru constituirea spaţiului fiscal necesar în vederea unor reforme care să crească potenţialul de creştere precum şi printr-o abordare mai strategică în vederea stimulării competitvităţii', a subliniat Banca Mondială.

Înainte de criza financiară globală din 2008, statele din Balcanii de Vest au fost inundate cu capital ieftin, ceea ce a alimentat o creştere economică de 5-7% pe an. În ultimii ani însă Fondul Monetar Internaţional şi alte organizaţii internaţionale au recomandat celor şase state din Balcanii de Vest să îşi restructureze sectoarele publice, să reformeze sistemele de pensii şi să privatizeze companiile de stat pentru a răspunde la creşterea deficitelor bugetare şi a şomajului.

În raportul publicat miercuri, Banca Mondială atrage atenţia că deşi rata şomajului a scăzut anul trecut în majoritatea statelor din Balcanii de Vest, ea variază totuşi între 13,5% în Serbia şi 30,4% în Kosovo. 'Peste 80% din noile locuri de muncă au fost în servicii, în principal în retail şi comerţul angro, sprijinite de creşterea consumului', a informat Banca Mondială.

Pe de altă parte, doar Serbia şi Bosnia-Herţegovina au înregistrat excedente bugetare în 2017, iar restul statelor din Balcanii de Vest au continuat să înregistreze deficite, din cauza majorării cheltuielilor şi a subvenţiilor sociale prost ţintite. Pentru a remedia această situaţie, Albania, Muntenegru şi Kosovo vor să relanseze investiţii de capital care stimulează creşterea economică.

'Investiţiile publice atente şi managementul bugetar va ajuta la minimizarea riscurilor fiscale asociate cu aceste investiţii', se arată în raportul Băncii Mondiale.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO