Banca Mondială şi-a revizuit estimările de creştere pentru cele şase state din Balcanii de Vest

Banca Mondială şi-a revizuit, miercuri, estimările de creştere pentru cele şase state din Balcanii de Vest, până la 3,2% în 2018, de la 3,3% cât estima anterior, şi a avertizat că este nevoie de reforme structurale dacă regiunea vrea să înregistreze o creştere sustenabilă pe termen mediu, informează Reuters.
Economica.net - mie, 11 apr. 2018, 10:33
Banca Mondială şi-a revizuit estimările de creştere pentru cele şase state din Balcanii de Vest

De asemenea, Banca Mondială se aşteapă ca regiunea Balcanilor de Vest (care cuprinde Serbia, Muntenegru, Macedonia, Albania, Bosnia-Herţegovina şi Kosovo) să înregistreze o creştere de 3,5% în 2019, mai puţin decât avansul de 3,6% preconizat într-un raport publicat în luna noiembrie a anului trecut.

Instituţia financiară internaţională a identificat protecţionismul comercial, normalizarea dobânzilor la nivel global, potenţialul redus de creştere şi incertitudinile cu privire la politicile interne, drept principalele riscuri la adresa prognozelor sale.

‘Aceste riscuri pot fi temperate prin raţionalizarea cheltuielilor pentru constituirea spaţiului fiscal necesar în vederea unor reforme care să crească potenţialul de creştere precum şi printr-o abordare mai strategică în vederea stimulării competitvităţii’, a subliniat Banca Mondială.

Înainte de criza financiară globală din 2008, statele din Balcanii de Vest au fost inundate cu capital ieftin, ceea ce a alimentat o creştere economică de 5-7% pe an. În ultimii ani însă Fondul Monetar Internaţional şi alte organizaţii internaţionale au recomandat celor şase state din Balcanii de Vest să îşi restructureze sectoarele publice, să reformeze sistemele de pensii şi să privatizeze companiile de stat pentru a răspunde la creşterea deficitelor bugetare şi a şomajului.

În raportul publicat miercuri, Banca Mondială atrage atenţia că deşi rata şomajului a scăzut anul trecut în majoritatea statelor din Balcanii de Vest, ea variază totuşi între 13,5% în Serbia şi 30,4% în Kosovo. ‘Peste 80% din noile locuri de muncă au fost în servicii, în principal în retail şi comerţul angro, sprijinite de creşterea consumului’, a informat Banca Mondială.

Pe de altă parte, doar Serbia şi Bosnia-Herţegovina au înregistrat excedente bugetare în 2017, iar restul statelor din Balcanii de Vest au continuat să înregistreze deficite, din cauza majorării cheltuielilor şi a subvenţiilor sociale prost ţintite. Pentru a remedia această situaţie, Albania, Muntenegru şi Kosovo vor să relanseze investiţii de capital care stimulează creşterea economică.

‘Investiţiile publice atente şi managementul bugetar va ajuta la minimizarea riscurilor fiscale asociate cu aceste investiţii’, se arată în raportul Băncii Mondiale.

Te-ar mai putea interesa și
Locuitorii din Brașov și din alte șase localități își vor putea plăti la ghișeele Poștei Române impozitele și taxele locale
Locuitorii din Brașov și din alte șase localități își vor putea plăti la ghișeele Poștei Române impozitele și ...
Cetăţenii din municipiul Braşov, dar şi cei din Săcele, Tărlungeni, Cristian, Sânpetru, Hărman şi Ghimbav, pot achita la oficiile poştale din aceste localităţi taxele şi impozitele......
„CFR”-ul kazah vrea să-și extindă operațiunile pe ruta Constanța – Budapesta
„CFR”-ul kazah vrea să-și extindă operațiunile pe ruta Constanța – Budapesta
Compania kazahă de căi ferate Kazahstan Temir Zholy (KTZ) a purtat negocieri cu CFR Marfă din România la Astana, transmite ...
Statele UE vor asigura până la 60% din finanțarea de 50 de miliarde de dolari promisă de G7 Ucrainei
Statele UE vor asigura până la 60% din finanțarea de 50 de miliarde de dolari promisă de G7 Ucrainei
Statele Uniunii Europene vor contribui cu până la 60% din împrumutul de 50 de miliarde de dolari pe care ţările din ...
Mirela Medelean, director general adjunct în BRD, părăsește începând de astăzi compania. Mandatul unui alt director adjunct va înceta pe 31 august
Mirela Medelean, director general adjunct în BRD, părăsește începând de astăzi compania. Mandatul unui alt director ...
BRD – Groupe Societe Generale a anunțat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București că doi dintre directorii ...