Banca Mondială va avea de suferit de pe urma anulării obligaţiunilor Hypo Alpe Adria

Planul Austriei de a forţa creditorii să suporte pierderi pentru salvarea Hypo Alpe Adria Bank International AG ar urma să coste Banca Mondială aproximativ 150 de milioane de euro, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 16 iul. 2014, 12:17
Banca Mondială va avea de suferit de pe urma anulării obligaţiunilor Hypo Alpe Adria

Săptămâna trecută, Camera inferioară a Parlamentului austriac a adoptat un proiect de lege prin care ar urma să fie anulate obligaţiuni subordonate de 890 de milioane de euro ale Hypo Alpe Adria, garantate de provincia Carinthia.

Instituţia fianciară internaţională a cărei sarcină este combaterea sărăciei şi ajutarea ţărilor în curs de dezvoltare, poartă discuţii cu autorităţile din Austria cu privire la obligaţiunile Hypo Alpe pe care le deţine, a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Mondiale, Derek Warren, fără a oferi alte detalii.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Finanţe din Austria, Paul Trummer, a dezvăluit că Banca Mondială a purtat discuţii cu Ministerul austriac de Finanţe pentru a vedea dacă bondurile Hypo Alpe pe care le deţine ar putea fi scutite de la anulare. Trummer a adăugat că nu există o bază legală pentru această excepţie.

Potrivit calculelor Bloomberg, o serie de fonduri gestionate de DWS, o divizie a Deutsche Bank AG, aveau la data de 30 mai bonduri Hypo Alpe în valoare de 199 milioane de euro, care ar urma să fie anulate. Grupul austriac de asigurări Uniqa Insurance Group AG avea şi obligaţiuni Hypo Alpe în valoare de 35 milioane de euro, în timp ce Vienna Insurance Group AG avea bonduri în valoare de 50 de milioane de euro.

Camera superioară a Parlamentului Austriei ar urma să se pronunţe asupra proiectului de lege în data de 24 iulie. Partidele de la putere au majoritatea în ambele camere. După votul din Camera superioară, preşedintele Austriei Heinz Fischer trebuie să semneze legea.

Deşi aproximativ 70% din populaţia Austriei declară că ar prefera să lase Hypo Alpe în insolvenţă, decizie de anulare a obligaţiunilor subordonate garantate de stat a dat naştere la critici din partea agenţiilor de rating şi a Fondului Monetar Internaţional. Şeful misiunii FMI în Austria, Bas Bakker, a subliniat că, deşi Guvernul de la Viena susţine că situaţia de la Hypo Alpe este un caz izolat, încălcarea unei promisiuni riscă să afecteze încrederea investitorilor în garanţiile publice.

De la debutul crizei financiare internaţionale, în 2008, şi până în prezent Austria a naţionalizat total sau parţial trei instituţii de credit, inclusiv Hypo Alpe Adria, unul dintre motive fiind şi expunerea mare a sistemului bancar austriac pe pieţele riscante din Europa emergentă.

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...