1EUR = 4.8397 RON | Bucureşti 27 º

Finanţe şi bănci

Banca Națională a Turciei a decis să scadă rata dobânzii de referință, pentru a ajuta economia în timpul crizei provocate de pandemie

Banca Centrală a Turciei (CBRT) a redus dobânda de referinţă cu un punct procentual, la 8,75%, după ce anterior îşi exprimase disponibilitatea de a înăspri politica monetară pentru a ţine sub control inflaţia şi a atenua efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

22 apr, 2020 | Agerpres

Într-un comunicat dat publicităţii după şedinţa de politică monetară, Banca Centrală a Turciei a atras atenţia asupra activităţii economice reduse înregistrate de la mijlocul lunii martie, ca efect al pandemiei asupra turismului, comerţului şi cererii interne.

"În pofida recentei deprecieri a lirei turceşti, pe fondul evoluţiilor globale", ne aşteptăm ca inflaţia să scadă în următoarele luni, "în urma declinului preţurilor materiilor prime pe plan global, în special la ţiţei şi metale", a apreciat CBRT.

Este a opta reducere consecutivă a dobânzii de referinţă în aproape un an, de la 24% în iulie, când preşedintele Recep Tayyip Erdogan l-a demis pe guvernatorul Băncii Centrale a Turciei pentru că "nu a urmat indicaţiile" privind ratele dobânzilor.

În martie, rata inflaţiei era de 11,86%, de la 12,37% luna precedentă. Conform previziunilor Băncii Turciei, rata inflaţiei ar urma să scadă la 8,2% până la finalul anului.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca Banca Centrală a Turciei (CBRT) să reducă dobânda de referinţă cu o jumătate de punct procentual, la 9,25%.

Numărul de cazuri de COVID-19 au ajuns la 90.980 în Turcia, depăşind orice ţară, în afara Europei şi a Statelor Unite, iar numărul de decese este de 2.140. Autorităţile de la Ankara au adoptat măsuri din ce în ce mai stricte pentru a stopa răspândirea epidemiei.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO