Banca Naţională a Bulgariei majorează nivelul rezervelor de capital din cauza riscurilor ciclice

Băncile din Bulgaria vor trebui să pună deoparte rezerve suplimentare de capital începând din luna octombrie 2019, pentru a contracara acumularea riscurilor ciclice sistemice legate de creşterea creditului şi a preţurilor la imobiliare, a anunţat miercuri Banca centrală din ţara vecină, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 27 sept. 2018, 05:39
Banca Naţională a Bulgariei majorează nivelul rezervelor de capital din cauza riscurilor ciclice

Banca Naţională a Bulgariei (BNB) a informat că va majora nivelul rezervelor contra-ciclice de capital până la 0,5% de la nivelul zero la care este în prezent. Această rezervă este destinată să protejeze sistemul bancar de posibilele pierderi, care ar putea apărea ca urmare a majorării riscurilor ciclice sistemice în perioadele de creştere excesivă a creditului.

„Deşi calculele actuale impun o valoare zero pentru acest indicator de referinţă, un grup de indicatori suplimentari care au legătură cu creşterea creditului, costul creditului şi preţurile locuinţelor arată spre o fază iniţială de acumulare a riscurilor sistemice. Pe fondul unei activităţi economice solide, creditul bancar către sectorul privat înregistrează o creştere mai mare decât nivelurile din ultimii ani, în special pe segmentul împrumuturilor acordate gospodăriilor”, a informat Banca Naţională a Bulgariei într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet.

Potrivit datelor Băncii centrale, în trimestrul al doilea al acestui an, împrumuturile acordate companiilor şi gospodăriilor au crescut cu 5,9% în ritm anual până la 53,3 miliarde leva (32,03 miliarde dolari), comparativ cu un avans de 4% înregistrat în primul trimestru. În cazul creditelor şi ipotecilor către gospodării, acestea au crescut cu 9,2% în ritm anual în al doilea trimestru.

Autorităţile de la Sofia se aşteaptă la o creştere economică de 3,9% în acest an şi un avans de 3,8% în 2019.

Banca Naţională a Bulgariei a subliniat că, în funcţie de evoluţiile viitoare, ar putea majora rezervele de capital mai devreme decât data ţintă de 1 octombrie 2019.

Băncile bulgare sunt bine capitalizate iar majorarea rezervelor de capital nu ar urma să oblige niciuna din cele 21 de bănci bulgare să strângă fonduri suplimentare. În plus, până în luna iulie a anului următor, băncile din Bulgaria ar urma să fie supuse unei analize a calităţii activelor lor în cadrul planurilor Bulgariei de a adera la anticamera zonei euro, ERM-2, precum şi la uniunea bancară europeană.

În luna iulie a acestui an, Bulgaria a depus cererea pentru a intra în ERM II, o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro. Bulgaria, ţară a cărei monedă (-leva-) este legată de euro via consiliul monetar, este prima din afara zonei euro care va încerca să adere la uniunea bancară europeană, care permite Băncii Centrale Europene să-i monitorizeze principalele bănci.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...