Banca Naţională a Elveţiei a achiziţionat valută de 88 de miliarde de dolari pentru a deprecia moneda naţională

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a achiziţionat anul trecut valută în valoare de 86,1 miliarde de franci elveţieni (88 miliarde de dolari), pentru a deprecia moneda naţională, conform raportului anual dat joi publicităţii, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 24 mart. 2016, 10:23
Banca Naţională a Elveţiei a achiziţionat valută de 88 de miliarde de dolari pentru a deprecia moneda naţională

În 2014, SNB a cheltuit 25,8 miliarde de franci elveţieni pe intervenţii pe piaţa valutară, după ce, în 2013, nu a efectuat achiziţii.

Moneda elveţiană tinde să se aprecieze ca urmare a politicii monetare expansive din zona euro şi a turbulenţelor de pe pieţele financiare.

‘Majoritatea achiziţiilor au fost efectuate în ianuarie 2015. În restul anului, SNB a rămas activă pe pieţele valutare pentru a influenţa evoluţia cursului de schimb, când a fost necesar’, se arată în raportul Băncii Naţionale a Elveţiei.

Intervenţiile pe piaţa valutară şi ratele negative ale dobânzilor sunt principalele instrumente ale SNB pentru a proteja economia orientată spre export de efectele aprecierii prea semnificative a francului elveţian. Dacă SNB cumpără valută, cum ar fi euro sau dolari, ajută la deprecierea monedei naţionale faţă de alte valute.

Compensaţiile salariale primite anul trecut de preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan, s-au ridicat la 1,15 milioane de franci elveţieni, faţă de 1,14 milioane în 2014.

Luna aceasta, Banca Naţională a Elveţiei a decis să menţină nemodificată dobânda de bază şi a promis că va interveni pe pieţele valutare pentru a slăbi francul pe care l-a calificat ca fiind ‘semnificativ supraevaluat’.

SNB a menţinut atât dobânda interbancară Libor, pentru împrumuturi pe o perioadă de 3 luni, la un interval cuprins între minus 1,25% şi minus 0,25%, precum şi dobânda la depozite la minus 0,75%.

Prin decizia de a menţine nemodificat costul creditului, preşedintele SNB, Thomas Jordan, şi colegii săi s-au distanţat de Banca Centrală Europeană, care, în martie, a majorat stimulentele, ceea ce ar putea pune noi presiuni asupra francului elveţian în raport cu moneda euro.

Având în vedere estimările mai puţin favorabile cu privire la economia mondială, SNB şi-a revizuit estimările privind creşterea economică înregistrată de Elveţia în acest an până la un interval cuprins între 1 şi 1,5% de la aproximativ 1,5% cât estima anterior. De asemenea, SNB şi-a revizuit în scădere şi prognoza de inflaţie pentru acest an până la minus 0,8%, de la minus 0,5% anterior. Prognoza de inflaţie pentru 2017 a fost coborâtă la 0,1%, de la 0,3% anterior.

Banca Naţională a Elveţiei se confruntă cu efectele francului puternic după ce, la data de 15 ianuarie 2015, a eliminat pragul de 1,20 franci pentru un euro. Eliminarea pragului a dus la aprecierea francului cu 13% în raport cu moneda euro, ceea ce a creat probleme pentru exportatorii elveţieni. Pentru a reduce apetitul pentru franci, SNB a introdus dobânzi negative la depozitele în franci ale băncilor comerciale.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...