Banca Națională a Ungariei a majorat din nou rata dobânzii de referință

Banca Centrală a Ungariei (NBH) a anunţat marţi că a majorat dobânda cheie cu 30 de puncte de bază, la 1,5%, în linie cu estimările analiştilor, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 24 aug. 2021, 17:47
Banca Națională a Ungariei a majorat din nou rata dobânzii de referință

Este a treia majorare din tot atâtea luni şi reprezintă cea mai agresivă politică monetară din Europa.

Dobânda de 1,5% este cea mai ridicată din UE şi vine după majorări cu 30 de puncte de bază în iunie şi iulie.

„Nu cred că mulţi oameni se aşteaptă ca Banca Centrală a Ungariei să continue majorarea dobânzii cu 30 de puncte de bază în septembrie. Deci, dacă va exista o referire că asta se va întâmpla, atunci va fi ceva agresiv. Este mult mai probabil că va fi un anunţ vag privind nivelul următoarei creşteri de dobândă”, a apreciat David Nemeth, economist la KBC Group NV în Budapesta.

În ultima lună, forintul s-a apreciat cu 3,2% faţă de euro, cel mai semnificativ avans în rândul valutelor importante analizate de Bloomberg.

Banca Centrală a Ungariei (NBH) a majorat marţi rata dobânzii la facilitatea de depozit la 0,55%, de la 0,25%.

Ungaria şi apoi Cehia au fost în fruntea înăspririi politicii monetare în Europa. Alte state membre UE din regiune, cum ar fi Polonia şi România, au amânat majorarea dobânzilor, în pofida intensificării presiunilor preţurilor.

Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Ungariei a indicat că va continua înăsprirea politicii monetare până când inflaţia va fi în grafic pentru a atinge banda de toleranţă de plus/minus 1 punct procentual în jurul ţintei de 3% pe care o are în vedere NBH pe termen mediu.

În timp ce o parte dintre cele mai mari bănci ale lumii aşteaptă să vadă dacă creşterea globală a inflaţiei nu este decât un fenomen trecător, alte bănci centrale din ţările est-europene nu vor să rişte şi majorează costul creditului, în condiţiile în care inflaţia se apropie de limita superioară a bandei de toleranţă.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...