Banca Naţională a Ungariei va finanţa o facultate de finanţe la Târgu Mureş

Banca Naţională a Ungariei (MNB) are de gând să investească 200 miliarde de forinţi (638 de milioane de euro) în patru fundaţii, în ideea de a 'întări calitatea sistemului superior de învăţământ', a declarat guvernatorul MNB, Gyorgy Matolcsy pentru publicaţia online vs.hu.
Economica.net - vin, 29 aug. 2014, 08:40

‘Vom înfiinţa o facultate de economie şi finanţe la Colegiul Kecskemét College, o facultate de finanţe la Târgu Mureş (România), o şcoală de doctorat la Buda Castle şi un centru de training financiar la Pesta’, a precizat Matolcsy.

Potrivit acestuia, motivul pentru care Banca Naţională a Ungariei a decis să-şi lanseze propriile programe de pregătire în economie este acela că ‘doctrinele învechite şi greşelile şcolilor economice neoliberale continuă să domine sistemul de educaţie economic şi financiar din Ungaria’.

Guvernatorul MNB a subliniat că banii alocaţi în acest sens vor veni din profiturile înregistrate de Banca Naţională, iar contribuabilii nu vor fi implicaţi în niciun fel.

Potrivit lui Matolcsy, ca urmare a unui ciclu de reducere a dobânzii, care a durat doi ani, Banca Naţională a Ungariei a putut să economisească 280 de miliarde de forinţi, ceea ce i-a permis să încheie anul 2013 pe profit, lucru aşteptat să se întâmple şi în următorii ani.

Declaraţiile lui Matolcsy vin după ce portalul de ştiri economice HVG a anunţat, joi, că Banca Naţională a Ungariei a decis să acorde un grant de 200 de miliarde de dolari, de 1,5 ori mai mult decât bugetul anual al sistemului superior de învăţâmânt din Ungaria, celor cinci fundaţii ale sale pentru ‘a promova doctrinele sale economice neortodoxe’.

Potrivit datelor Oficiului central de Statistică, statul ungar a cheltuit anul trecut pentru sistemul superior de învăţâmânt suma de 123,5 miliarde de forinţi.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...