Banca Naţională a vândut monede de colecţie de aur şi argint în valoare de zeci de milioane de euro

Din 2009 şi până în prezent, Banca Naţională a României (BNR) a introdus în circulaţie monede de colecţie din aur şi argint în valoare de peste 48 de milioane de lei, potrivit preţurilor la care au fost puse în vânzare, comunicate de BNR la data emisiunilor. Preţurile pe piaţa liberă pot fi de câteva ori mai mari decât cele la care au fost vândute iniţial de BNR.
Adrian N. Ionescu - mie, 19 aug. 2015, 21:01
Banca Naţională a vândut monede de colecţie de aur şi argint în valoare de zeci de milioane de euro

Pentru a aniversa sau comemora diferite evenimente istorice ori personalităţi marcante ale României, Banca Naţională a României (BNR) a făcut, în ultimii şase ani, 24 de emisiuni de monede de aur în scop numismatic, 68 de emisiuni de monede de argint şi alte 30 de emisuni de seturi de monede de aur, argint şi aliaje de cupru.

Valoarea totală a emisiunilor este de peste 48,1  milioane de lei (11,2 milioane de euro, sau 14,8 milioane de dolari, la cursurile medii anuale ale BNR), potrivit preţurilor cerute colecţionarilor de banca centrală, la punerea în vânzare a monedelor.

Valoarea totală de vânzare iniţială a tuturor emisiunilor de monede de colecţie lansate de BNR va fi fiind cel puţin dublă. BNR a lansat în total 203 emisiuni numismatice, prima fiind cea din 15 decembrie 1995, care a celebrat 50 de ani de la înființarea FAO (Fondul ONU pentru Alimentaţie). Au putut fi calculate, însă, doar valorile emisiunilor din 2009 încoace, la care BNR a anunţat preţurile cerute cu ocazia vânzării monedelor.

Pe piaţa liberă, pentru multe din monedele emise în ultimii 20 de ani se cer preţuri de până la câteva ori mai mari decât cele la care au fost vândute iniţial de BNR.

Astfel, pentru moneda dedicată domnitorului Vlad Ţepeş, cu ocazia aniversării a 550 de ani de la prima atestarea documentară a oraşului Bucureşti, se cere 2.500 de euro pe piaţa liberă, adică peste 11.000 de lei, sau de peste 2,5 ori mai mult decât a cerut BNR la punerea în vânzare.

Valoarea de piaţă a monedelor de colectie emise de BNR poate fi estimată, astfel, la circa 20 – 30 de milioane de euro, potrivit profersioniştilor din domeniul aurului.

„În timp, valoarea monedelor de aur cu caracter numismatic se poate dubla sau chiar tripla, în fiuncţie de condiţiile de piaţă şi de interesul cumpărătorului. Pe perioade lungi de timp aceste monede sunt mai preţioase decât alte plasamente”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Mihail Păcioianu, preşedintele executiv al Confederaţiei Naţionale a Operatorilor de Metale şi Pietre Preţioase – Diamond Gold (CDG)

Anii cu cele mai valoroase emisiuni de monede de colecţie ale BNR au fost şi cei mai grei ai crizei: în 2010 s-au emis monede de aur şi argint în valoare de peste 15 milioane de lei (3,9 mil. euro, 4,7 mil. dolari), iar în 2009 – de 7,3 milioane de lei (1,7 mil. euro, 2,4 mil. dolari). Preţul aurului a crescut pe măsură ce criza s-a acutizat, metalele preţioase funcţionând ca active de refugiu dinspre pieţele financiare, unde preţurile se prăbuşiseră. 

BNR a profitat, la rândul său, de scumpirea aurului în timpul crizei. Deocamdată, în 2015 valoarea emisiunilor abia depăşeşte 1,5 milioane de lei, dar desigur nici „cifrele rotunde” care merită monede numismatice nu mai sunt la fel de numeroase ca în anii anteriori.

Top monede de colecţie BNR

În topul celor mai valoroase emisiuni se află moneda de aur emisă în 30 aprilie 2010, la sărbătoarea împlinirii a 130 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României. Valoarea totală a emisiunii a fost de 3,9 milioane de lei, potrivit preţului de 2.600 de lei fără TVA, al fiecăreia dintre cele 1.500 de monede bătute cu acea ocazie. Moneda este din aur pur 999 / 1000, are o greutate de 15,551 grame şi o valoare nominală de 200 de lei.

A doua cea mai valoroasă emisiune, de 3,15 milioane de lei, fără TVA, este cea dedicată aniversării a 125 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, şi a 85 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române. În 14 iunie 2010 s-au pus în vânzare 1.000 de astfel de monede, cu aceleaşi carcteristici ca ale monedelor citate mai sus, dar la un preţ de 3.150 de lei bucata.

A treia cea mai valoroasă emisiune este a celor 500 de monede de aur dedicate, în 29 decembrie 2009, aniversării a 190 de ani de la naşterea lui Nicolae Bălcescu. Fiecare monedă a fost pusă în vânzare la preţul de 5.130 de lei fără TVA şi  totalul emisiunii s-a ridicat la 2,565 milioane de lei. Toate cele trei monede din top au făcut parte din seturi care au mai inclus şi emisiuni de monede de argint şi de aliaj de „tombac cuprat”.     

Iată mai departe continuarea topului emisiunilor BNR de monede de aur de puritate 999/1000 mai valoroase de un milion de lei.


 
Cea mai valoroasă emisiune de monede de argint a fost de fapt un set de cinci monede dedicate patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu. În 19 iulie 2010 s-au vândut 1.000 de seturi, cu câte 950 de lei / set conţinând cele cinci monede. Fiecare monedă are o greutate de 31,103 grame, o  puritate de 999 / 1000 şi o valoare nominală de 10 lei.

Oficialii BNR au refuzat să pună la dispoziţia ECONOMICA.NET „informațiile cu privire la veniturile realizate de BNR din vânzarea monedelor numismatice”, considerându-le „informații clasificate”. Totodată, BNR nu a putut face estimări privind „valoarea de piață a emisiunilor reprezentative întrucât monitorizarea pieței numismatice nu intră în atribuțiile BNR”.

Te-ar mai putea interesa și
Nouă ieftinire masivă a carburanților azi, în România, pentru a treia zi la rând. Motorina coboră sub pragul de 7,5 lei litrul
Nouă ieftinire masivă a carburanților azi, în România, pentru a treia zi la rând. Motorina coboră sub pragul de 7,5 ...
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților a operat și azi o ieftinire masivă la pompă, a treia în tot atâtea zile. Benzina s-a ieftinit cu 15 bani pe litru, iar motorina cu 20 de......
Șeful Volkswagen: Vom produce la Wolfsburg un SUV electric cu autonomie extinsă
Șeful Volkswagen: Vom produce la Wolfsburg un SUV electric cu autonomie extinsă
Marca Volkswagen va produce la uzina sa din Wolfsburg un nou SUV electric care va beneficia de viteze de încărcare superioare ...
Piața locuințelor din București fierbe: tranzacțiile cu apartamente au crescut cu 40% luna trecută față de noiembrie 2021. Situația pe județe, HARTĂ
Piața locuințelor din București fierbe: tranzacțiile cu apartamente au crescut cu 40% luna trecută față de noiembrie ...
Piața locuințelor din București fierbe: tranzacțiile cu apartamente au crescut cu 40% luna trecută față de noiembrie ...
Nanu, MF: „Cele mai mari vârfuri de plată, inclusiv cel de 1,2 miliarde de dolari, sunt în octombrie-noiembrie 2023. Estimăm că vom avea dobânzi mai mici”. Dobânda la titlurile de stat a scăzut deja sub 8% – EXCLUSIV
Nanu, MF: „Cele mai mari vârfuri de plată, inclusiv cel de 1,2 miliarde de dolari, sunt în octombrie-noiembrie 2023. ...
„Vârfurile de plată la datoria publică în 2023 sunt în aprilie, iunie şi în perioada octombrie – noiembrie. Cel ...