Banca Română de Credite şi Investiţii, deţinută de omul de afaceri Dorin Umbrărescu, şi-a început activitatea

Banca Română de Credite şi Investiţii /BRCI/, instituţie financiară organizată după preluarea de către omul de afaceri băcăuan Dorin Umbrărescu a fostei ATE Bank România, a devenit funcţională, marţi, pe piaţa financiară românească.
Economica.net - mar, 11 feb. 2014, 15:44
Banca Română de Credite şi Investiţii, deţinută de omul de afaceri Dorin Umbrărescu, şi-a început activitatea

BRCI este a doua instituţie de credit având capital majoritar privat românesc care apare pe piaţa financiară din ţară de la începutul crizei economice, după Banca Feroviară, alăturându-se CEC Bank, Eximbank, Banca Transilvania şi Carpatica în ceea ce priveşte deţinerea de capitalul românesc integral sau majoritar.

Consiliul de supraveghere legal constituit al noii bănci este condus de Roxana Moldovan, iar Consiliul Director îl are în frunte pe Marinel Burduja, fost prim-vicepreşedinte al Raiffeisen Bank România timp de şapte ani.

În luna aprilie 2013, omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a semnat un acord cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei ATE Bank România, urmând să plătească 10,3 milioane de euro pentru un pachet reprezentând 93,27% din acţiunile instituţiei de credit ce fusese înfiinţată în anul 1990 ca Banca pentru Mica Industrie şi Liberă Iniţiativă, prima unitate bancară având capital mixt (autohton şi străin) din România.

În iunie 2006, Agricultural Bank of Greece a preluat pachetul majoritar de acţiuni al ATE Bank România, iar apoi Piraeus Bank Grecia a obţinut 93,27% din acţiuni, Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti deţinând o participaţie de 3,83%, iar alţi acţionari având aport la capitalul social de 2,9%.

Acţionarul majoritar al BRCI, Dorinel Umbrărescu, cunoscut prin afacerile dezvoltate în domeniul infrastructurii rutiere spune că va lăsa ,,mâna liber’ conducerii tehnice în coordonarea operaţiunilor specifice domeniului bancar, dar afirmă că nu îşi riscă banii.

,,Voi fi foarte atent la ce se întâmplă, iar cine va greşi va zbura fără urmă de regret’, a precizat Umbrărescu

Contribuind el însuşi cu aproape 35 de milioane de lei la capitalul băncii, Umbrărescu susţine că banca va fi ,,un sprijin în special pentru firmele româneşti mici şi mijlocii’. El se arată încredinţat că în scurt timp, prin seriozitate şi calitatea serviiciilor prestate, BRCI ,,se va situa deasupra oricăror prejudecăţi bazate pe precedentele eşecuri ale unor bănci cu capital românesc’

‘Va fi o bancă în care deponenţii să nu ducă grija banilor, iar investitorii să găsească răspunsuri urgente la solicitările lor de sprijin financiar’, a afirmat omul de afaceri băcăuan.

La sfârşitul lui 2012, ATE Bank România avea un activ net de 1,29 miliarde de lei, adică 0,3% din totalul activelor din sistemul bancar autohton.
BRCI s-a lansat având un portofoliu de credite de patru milioane de lei, dar fără niciun credit neperformant. De asemenea, banca deţine şi un portofoliu de titluri de stat în valoare de aproape 48 de milioane de lei, precum şi cu alte disponibiltăţi în valoare de 14,8 milioane de lei. De la clienţi deţine 36 milioane de lei, în depozite, şi are capital propriu de 37 de milioane de lei.

Marinel Burduja va ocupa funcţia de preşedinte executiv, iar Alina Pascu, Dorin Badea, Gabriel Arsene şi Andrei Popovici vor fi vicepreşedinţii BRCI. Alina Pascu, fost director general adjunct al ATE Bank România, va coordona segmentul de retail, Gabriel Arsene, fost director al departamentului de Trade şi Corporate Banking al Raiffeisen Bank România, se va ocupa de clienţii persoane juridice, în timp ce Dorin Badea, fost director de Trezorerie al UniCredit Ţiriac Bank, va fi responsabil de Trezorerie, Piaţa de Capital şi Private Banking, iar Andrei Popovici, fost partener asociat al McKinsey România, va coordona operaţiunile IT şi pe cele de achiziţii.

Consiliul de Supraveghere va avea preşedinte pe Roxana Aida Moldovan, fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al RBS România. Ceilalţi membri desemnaţi până în prezent sunt Valentina Şiclovan, vicepreşedinte şi director financiar al ,,Black Sea Trade and Development Bank’, şi Ştefan Nanu, directorul Trezoreriei din Ministerul Finanţelor Publice.

Dorin Umbrărescu are o avere estimată la peste 300 de milioane de euro. Cele mai cunoscute afaceri ale sale sunt construcţia şi reparaţia de drumuri, prin companiile ,,Spedition UMB’ şi ,,Tehnostrade’. El este , de asemenea, proprietarul Spitalului ,,Polimed’ din comuna băcăuană Podu Turcului, pe care l-a achiziţionat de la stat în anul 2004.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Premierul desemnat Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii conducerii Uniunii Salvaţi România pe marginea Programului ...
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Livrările globale de PC-uri tradiționale, inclusiv desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au ajuns la 86,7 milioane ...
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video, debutează luni, iar timp de o săptămână ...