Banca Românească a acordat în primul trimestru credite de retail de aproape 40 milioane euro

Banca Românească a acordat credite de retail în sumă de aproximativ 40 milioane euro, în primele trei luni din acest an, a declarat, pentru AGERPRES, Lakis Couninis, director general adjunct pe segmentul retail din cadrul băncii.
Economica.net - mar, 30 iul. 2013, 08:48
Banca Românească a acordat în primul trimestru credite de retail de aproape 40 milioane euro

„În primele trei luni din 2013, Banca Românească a acordat credite de retail noi în sumă de aproximativ 40 milioane euro din care: credite ipotecare în valoare de 18 milioane euro, credite de consum negarantate în valoare de 17 milioane euro şi carduri de credit cu limite aprobate de 3,6 milioane euro. Produsele cele mai accesate au fost creditele de nevoi personale, cardurile de credit şi facilităţile de descoperit de cont, dar am continuat cu succes creditarea prin programul ‘Prima Casă’. În prima parte a anului, banca a fost activă atât pe segmentul de dezvoltare de noi produse, cât şi pe zona de vânzări”, a spus Lakis Couninis.

Acesta a precizat că targetul băncii în ceea ce priveşte creditarea este reprezentat de o creştere de 8% în principal pe zona de corporate a portofoliului de credite pentru 2013.

Lakis Couninis susţine că în acest an, în retail, banca se va concentra pe creditele de consum negarantate, descoperit de cont, carduri de credit, credite pentru microintreprinderi şi bancassurance.

În ceea ce priveşte evoluţia creditelor neperformante, directorul general adjunct al Băncii Româneşti a declarat că 80% din creditele retail ale băncii sunt garantate şi că rata creditelor ipotecare neperformante a fost în jur de 2,5% la finalul lunii mai 2013. El a subliniat că rata de neperformanţă pentru creditele noi de retail este scăzută şi că banca are un portofoliul de credite format preponderent din credite retail, care reprezintă peste 82% din total credite.

„În primul trimestru, volumul depozitelor, atât pentru persoane fizice cât şi pentru persoane juridice, a avansat cu 5,75% faţă de perioada similară din 2012 şi cu 5,2% comparativ cu luna decembrie, până la un total de circa 850 milioane euro. În 2013, ne dorim creşterea volumului de depozite la un nivel al dobânzilor aflat în media pieţei, cu control asupra costurilor surselor atrase”, a spus Lakis Couninis.

Raportul credite/depozite al băncii era 133% la finele lunii martie, similar cu al mediei grupei din care face parte pe sistem bancar.

Reprezentantul Băncii Româneşti a menţionat că banca beneficiază de toată susţinerea din partea băncii-mama, dar că se doreşte o îmbunătăţire constantă a surselor de finanţare, folosind un mix format din finanţare externă şi bani atraşi de pe piaţa locală.

„În acest sens, am dori să continuăm colaborarea cu instituţiile financiare internaţionale pentru a ne creşte capacitatea de finanţare a companiilor. De asemenea, suntem un jucător activ pe segmentul atragerii de depozite, iar strategia noastră este să oferim dobânda corectă celor care doresc să economisească la Banca Românească”, a declarat Lakis Couninis.

El a mai afirmat că tranzacţiile de vânzare/cumpărare de portofolii de credite din ultima perioadă s-au realizat în urma deciziilor unor bănci de a se orienta pe anumite linii de business şi că, în acest moment, banca nu prefigurează o schimbare majoră a modelului de business.

Referitor la evoluţia reţelei de unităţii a băncii, Lakis Couninis a spus că în primul trimestru au fost închise 13 unităţi, parte a unui proces global de eficientizare a operaţiunilor băncii iniţiat în cursul anului 2012.

„În prezent, avem 121 de unităţi, însă nu excludem ca şi în viitor să asistăm la modificări ale structurii reţelei teritoriale care să includă şi deschiderea sau relocarea de agenţii, în funcţie de evoluţiile pieţei şi ale mediului economic”, a explicat Lakis Couninis.

Banca Românească a fost înfiinţată în anul 1992 ca bancă comercială universală, în totalitate cu capital privat. În octombrie 2003, National Bank of Greece a achiziţionat de la Fondul Româno-American de Investiţii 81,65% din capitalul social al Băncii Româneşti, devenind astfel acţionar majoritar. În prezent, banca operează o reţea formată din 121 unităţi teritoriale şi 5 centre de afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță, fondator și CEO Hils Development, spune că în următoarele luni, prețurile la locuințe vor crește. Dezvoltatorii așteaptă însă o scădere a dobânzilor, care va duce la o......
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa ...
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...