Banca Spaniei nu vede riscul unei recesiuni pe plan intern sau în Europa

Guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei, Pablo Hernandez de Cos, a dat asigurări că nu există în prezent riscul unei recesiuni în Europa sau Spania, deşi a avertizat că instabilitatea politică ar putea încetini reformele de care are nevoie ţara sa, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 18 mart. 2019, 09:55
Banca Spaniei nu vede riscul unei recesiuni pe plan intern sau în Europa

„Conform modelelor economice, care nu sunt perfecte, în acest moment nu văd niciun risc de recesiune în zona euro, şi cu atât mai puţin în Spania, dar presiunile negative ar putea apărea în viitor, din cauza tensiunilor comerciale şi a Brexitului”, a afirmat Hernandez de Cos într-un interviu acordat duminică publicaţiei spaniole El Pais.

Hernandez de Cos, care luna aceasta a fost numit preşedintele Comitetului Basel pentru Supravegherea Bancară (BCBS), a reafirmat că Spania trebuie să continue reformele şi măsurile de consolidare fiscală, iar fragmentarea parlamentară ar putea ameninţa aceste reforme.

„Temerea mea este că în final instabilitatea politică ar putea încetini luarea deciziilor economice care, suntem cu toţii conştienţi, trebuie adoptate: pregătirea finanţelor publice pentru următoarea recesiune, reducerea datoriei publice şi adoptarea reformelor structurale necesare”, a explicat Guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei.

Acesta a adăugat: „Simţim că deja fragmentarea parlamentară are efecte. De exemplu, deficitul structural nu a fost redus deloc în ultimii patru ani”.

La 15 februarie, şeful Executivului socialist spaniol, Pedro Sanchez, a anunţat convocarea de alegeri legislative anticipate pentru data de 28 aprilie, a treia rundă în mai puţin de patru ani. Sondajele de opinie arată un peisaj politic fragmentat în care orientarea noului Guvern este neclară, dar parlamentari de extremă dreapta au şanse să fie aleşi pentru prima dată în aproape patru decenii.

În februarie, Comisia Europeană a înrăutăţit estimarea de creştere a economiei spaniole. Conform noilor prognoze, Spania, a patra economie a zonei euro, ar urma să înregistreze un avans de 2,1% în 2019 şi de 1,9% în 2020. Guvernul de la Madrid se aşteaptă la o expansiune a PIB-ului de 2,2% în acest an.

Analiştii avertizează că economia spaniolă va fi afectată de încetinirea principalelor sale pieţe de export, de temerile privind efectele turbulenţelor comerciale, de un Parlament fragmentat şi incertitudinile privind Catalonia.

Economia spaniolă a înregistrat în 2018 al cincilea an de expansiune, rezistând şocurilor externe şi turbulenţelor politice şi determinând cele trei mari agenţii de evaluare financiară să îmbunătăţească ratingul suveran.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru premierul britanic, ”epoca de aur” cu China s-a încheiat
Pentru premierul britanic, ”epoca de aur” cu China s-a încheiat
Premierul britanic Rishi Sunak a afirmat luni seară că "epoca de aur" dintre Marea Britanie şi China s-a încheiat, susţinând o abordare mai pragmatică a "provocării sistemice" prezentate de......
SUA vor debloca un ajutor de urgenţă pentru infrastructura energetică a Ucrainei
SUA vor debloca un ajutor de urgenţă pentru infrastructura energetică a Ucrainei
Statele Unite ar urma să anunţe marţi un ajutor financiar "substanţial" acordat Ucrainei pentru a o sprijini să facă ...
Carburanții s-au ieftinit din nou, azi. Motorina coboară din nou spre pragul de opt lei pe litru
Carburanții s-au ieftinit din nou, azi. Motorina coboară din nou spre pragul de opt lei pe litru
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a continuat și azi seria de ieftiniri ale carburanților auto, ...
Japonia vizează un buget al apărării la 2% din PIB până în 2027
Japonia vizează un buget al apărării la 2% din PIB până în 2027
Premierul japonez Fumio Kishida a cerut guvernului să pregătească o creştere a bugetului apărării la 2% din PIB-ul ...