Banca Spaniei nu vede riscul unei recesiuni pe plan intern sau în Europa

Guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei, Pablo Hernandez de Cos, a dat asigurări că nu există în prezent riscul unei recesiuni în Europa sau Spania, deşi a avertizat că instabilitatea politică ar putea încetini reformele de care are nevoie ţara sa, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 18 mart. 2019, 09:55
Banca Spaniei nu vede riscul unei recesiuni pe plan intern sau în Europa

„Conform modelelor economice, care nu sunt perfecte, în acest moment nu văd niciun risc de recesiune în zona euro, şi cu atât mai puţin în Spania, dar presiunile negative ar putea apărea în viitor, din cauza tensiunilor comerciale şi a Brexitului”, a afirmat Hernandez de Cos într-un interviu acordat duminică publicaţiei spaniole El Pais.

Hernandez de Cos, care luna aceasta a fost numit preşedintele Comitetului Basel pentru Supravegherea Bancară (BCBS), a reafirmat că Spania trebuie să continue reformele şi măsurile de consolidare fiscală, iar fragmentarea parlamentară ar putea ameninţa aceste reforme.

„Temerea mea este că în final instabilitatea politică ar putea încetini luarea deciziilor economice care, suntem cu toţii conştienţi, trebuie adoptate: pregătirea finanţelor publice pentru următoarea recesiune, reducerea datoriei publice şi adoptarea reformelor structurale necesare”, a explicat Guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei.

Acesta a adăugat: „Simţim că deja fragmentarea parlamentară are efecte. De exemplu, deficitul structural nu a fost redus deloc în ultimii patru ani”.

La 15 februarie, şeful Executivului socialist spaniol, Pedro Sanchez, a anunţat convocarea de alegeri legislative anticipate pentru data de 28 aprilie, a treia rundă în mai puţin de patru ani. Sondajele de opinie arată un peisaj politic fragmentat în care orientarea noului Guvern este neclară, dar parlamentari de extremă dreapta au şanse să fie aleşi pentru prima dată în aproape patru decenii.

În februarie, Comisia Europeană a înrăutăţit estimarea de creştere a economiei spaniole. Conform noilor prognoze, Spania, a patra economie a zonei euro, ar urma să înregistreze un avans de 2,1% în 2019 şi de 1,9% în 2020. Guvernul de la Madrid se aşteaptă la o expansiune a PIB-ului de 2,2% în acest an.

Analiştii avertizează că economia spaniolă va fi afectată de încetinirea principalelor sale pieţe de export, de temerile privind efectele turbulenţelor comerciale, de un Parlament fragmentat şi incertitudinile privind Catalonia.

Economia spaniolă a înregistrat în 2018 al cincilea an de expansiune, rezistând şocurilor externe şi turbulenţelor politice şi determinând cele trei mari agenţii de evaluare financiară să îmbunătăţească ratingul suveran.

Te-ar mai putea interesa și
Kievul a impus sancțiuni împotriva miliardarului ucrainean Dmitri Firtaş, care are afaceri cu industria de armament rusă
Kievul a impus sancțiuni împotriva miliardarului ucrainean Dmitri Firtaş, care are afaceri cu industria de armament rusă
Kievul a impus vineri sancţiuni împotriva oligarhului ucrainean Dmitri Firtaş pentru vânzarea de produse pe bază de titan unor întreprinderi militare ruseşti, a anunţat preşedinţia......
Avertizare de călătorie transmisă de MAE cu privire la călătoriile în Grecia. Aglomerări la punctele de frontieră cu Bulgaria
Avertizare de călătorie transmisă de MAE cu privire la călătoriile în Grecia. Aglomerări la punctele de frontieră ...
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească în Grecia ...
Apple a plătit dezvoltatorilor de aplicaţii mobile 230 de miliarde de dolari. Cât i-a revenit companiei din comisioane
Apple a plătit dezvoltatorilor de aplicaţii mobile 230 de miliarde de dolari. Cât i-a revenit companiei din comisioane
App Store deservește aproape 600 de milioane de vizitatori pe săptămână, iar Apple a plătit peste 230 de miliarde de ...
UNTRR solicită Guvernului clarificarea situației privind impozitarea diurnei plătite șoferilor profesioniști
UNTRR solicită Guvernului clarificarea situației privind impozitarea diurnei plătite șoferilor profesioniști
Uniunea Naţionala a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului clarificarea urgentă a situaţiei ...