Banca Transilvania preia Volksbank. Banca românească ar deveni a doua cea mai mare bancă, în faţa BRD

Banca Transilvania va anunţa oficial, astăzi, preluarea operaţiunilor Volksbank România în cadrul unei conferinţe de presă. Tranzacţia ar aduce Banca Transilvania, cu capital majoritar românesc, pe locul doi în piaţa locală, în faţa francezilor de la BRD Societe-Generale.
Mihai Banita - mar, 09 dec. 2014, 16:43
Banca Transilvania preia Volksbank. Banca românească ar deveni a doua cea mai mare bancă, în faţa BRD

Banca Transilvania, cea mai mare bancă cu capital românesc, a anunţat marţi seară că va ţine astăzi o conferinţă de presă pe tema consolidării poziţiei de piaţă. Potrivit unor surse din piaţă, BT va anunţa preluarea operaţiunilor Volksbsank România.

Volksbank România este singura bancă din regiune din fostul portofoliu al băncii austriece Volksbank care nu a fost preluată de ruşii de la Sberbank. Managementul de la Bucureşti a primit mandat pentru pregătirea băncii în vederea unei vânzări până la finele anului viitor, însă procesul a fost urgentat de deficitul de capital pe care acţionarul majoritar, Volksbanken AG, l-a înregistrat cu ocazia ultimelor teste de stres ale Băncii Centrale Europene.

Volksbank România, fondată în 2000, era în anii de boom una dintre cele mai agresive bănci din România, fapt ce a culminat cu ocuparea locului trei după active în piaţă în 2008.

Banca are peste 190.000 de clienţi şi 135 de sucursale, potrivit propriilor declaraţii. La finele anului trecut ocupa locul nouă după active în piaţa locală, cu 3,1 miliarde de euro, după ce o perioadă de la declanşarea crizei a redus foarte mult activitatea de creditare. Cea mai mare parte din resursele de finanţare au fost asigurate de la banca mamă în perioada de dezvoltare, însă, în ultimii doi ani, banca a început să promoveze depozitele adresate românilor, fapt ce a mai echilibrat puţin raportul credite/depozite.

O parte substanţială din portofoliul de credite aferent persoanelor fizice este în franci elveţieni, iar în domeniul companiilor, Volksbank a finanţat cu preponderenţă companiile din domeniul imobiliar, fapt ce a dus la acumularea de pierderi cumulate de aproximativ 400 de milioane de euro în ultimii patru ani.

Imaginea băncii şi, într-o mai mică măsură, rezultatele, au fost afectae şi de litigiile cu clienţii persoane fizice pe tema clauzelor abuzive. Volksbank înregistrează cel mai mare număr de procese pierdute definitiv dintre băncile din sistem, îndeosebi pe tema comisionului de risc din contracte.

Banca a confirmat recent că lucrează la un plan prin care să convertească stocul de credite din franci elveţieni în lei sau euro, cu facilităţi pentru debitori, care ar fi rezolvat cel puţin parţial problema clauzelor abuzive. Încă nu ştim cum va fi afectat acest plan de vânzarea băncii. Volkbsank se numără printre băncile care se află în proces cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor pe tema clauzelor abuzive, cu efecte asupra întregului portofoliu de credite aferent persoanelor fizice înregistrat în perioada de dinainte de 2010. Contractul de achiziţie semnat cu Banca Transilvania poate prevede sau nu preluarea acestor responsbilităţi de către banca românească.

Volksbank a vândut în acest an un pachet de aproape 500 de milioane de euro de credite neperformante către un consorţiu condus de Deutsche Bank, fapt ce a redus la sub 10% rata neperformanţei.

Banca Transilvania, pe locul doi după active

Preluarea Volksbank duce Banca Transilvania foarte aproape de BRD, pe locul doi după active.
 
Francezii de la BRD aveau, la 30 septembrie 2014, active totale de 43,5 miliarde de lei, în timp ce Banca Transilvania avea active de 34 de miliarde de lei. După eliminarea vânzării portofoliului de 500 de miliarde de euro, calculând pe un bilanţ static din punct de vedere al evoluţiei portofoliului de credite, şi având în vedere datele de la finele lui 2013, Volksbank are active de aproximativ 11,6 miliarde de lei. Volksbank România nu a publicat bilanţul aferent trimestrului trei. Înglobarea acestei sume în bilanţul BT ar duce banca românească la un nivel de aproxitiv 45,6 miiarde de lei, peste BRD. Dinamica evoluţiei bilanţurilor BT şi BRD arată că prima creşte, în timp ce a doua scade în ultimii ani. Sigura necunoscută este evoluţia bilanţului Volksbank.
 
Banca Transilvania a fost, în ultimii ani, una dintre cele mai profitabile bănci din sistem, pe fondul creşterii constante a afacerilor şi a unei rate reduse a creditelor neperformante.
Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Coronavirus: „Niciun motiv să ne îndoim că vaccinurile actuale nu protejează” împotriva Omicron – OMS
Coronavirus: „Niciun motiv să ne îndoim că vaccinurile actuale nu protejează” împotriva Omicron – OMS
"Nu există niciun motiv să ne îndoim" de faptul că vaccinurile actuale nu protejează bolnavii contaminaţi cu Omicron ...
Ucraina: Washingtonul vrea să folosească gazoductul Nord Stream 2 ca „pârghie” împotriva Moscovei
Ucraina: Washingtonul vrea să folosească gazoductul Nord Stream 2 ca „pârghie” împotriva Moscovei
Mult timp ţintă a criticilor diplomaţiei americane, controversatul gazoduct Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, în ...
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – Sondaj
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – ...
Candidata partidului conservator Les Républicains, Valérie Pécresse, urca la 20% din intenţiile de vot în primul tur ...