Banca Transilvania: Fitch a reconfirmat ratingul „BB-” cu perspectivă stabilă

Banca Transilvania a primit reconfirmarea ratingului 'BB-' cu perspectivă stabilă pentru finanţările în valută pe termen lung şi 'B' pentru cele pe termen scurt din partea agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, a anunţat, luni, Banca Transilvania.
Economica.net - lun, 23 iun. 2014, 06:36
Banca Transilvania: Fitch a reconfirmat ratingul

Conform Fitch şi datelor financiare BT, banca are o capitalizare adecvată şi un nivel confortabil al lichidităţilor.

‘Atât rating-ul Fitch, cât şi rezultatele băncii reflectă faptul că BT are o strategie adecvată vremurilor. Avem o creditare prudentă, cu accent pe dispersia riscurilor şi, în acelaşi timp, o bază solidă de depozite. În continuare, în 2014, dorim să înregistrăm o creştere a veniturilor, să avem procese eficientizate, volum crescut al operaţiunilor şi al vânzărilor’, a declarat Ömer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania.

Factorii care au determinant reconfirmarea ratingului Băncii Transilvania au vizat baza stabilă de depozite, profitabilitatea sustenabilă a băncii, capacitatea internă de generare de capital, concentrarea scăzută a portofoliului de credite, cota redusă de credite în valută şi acoperirea adecvată cu provizioane a creditelor neperformante. ‘Rating-ul reflectă încă o dată rolul major jucat de Banca Transilvania în sistemul bancar autohton’, precizează comunicatul BT.

În prezent, rating-urile pentru Banca Transilvania sunt: rating confirmat la ‘BB-‘, cu perspectivă stabilă pentru creditele în valută, pe termen lung; rating confirmat la ‘B’ pentru împrumuturile în valută pe termen scurt; ratingul de sprijin este confirmat la ‘3’; ratingul de viabilitate este confirmat la ‘BB-‘; plafonul ratingului de sprijin este confirmat la ‘BB-‘.

Banca Transilvania este cea mai mare instituţie bancară cu capital privat majoritar românesc.

În 2013, BT a înregistrat un profit brut de 443,1 milioane lei, mai mare cu 30% faţă de 2012, iar profitul net a fost de 374,9 milioane lei. Soldul creditelor a crescut cu 9% în 2013, iar totalul resurselor atrase de bancă s-a majorat cu 11% în 2013, faţă de 2012, creşterile fiind, în ambele cazuri, peste nivelul bugetat.

La finalul anului 2013, soldul creditelor BT era de 19,16 miliarde lei, iar resursele atrase de la clienţi au ajuns la 25,8 miliarde lei, raportul credite – depozite fiind de 74,25%. Pe de alte parte, creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezentau, la finalul anului trecut, 12,57% din totalul portofoliului de credite al BT.

Te-ar mai putea interesa și
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să producă până la 1.500 de vehicule în acest an, a anunţat vineri......
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...