Banca Transilvania, profit net în creştere cu 40,8%, la peste 338 milioane de lei, după primele 9 luni

Banca Transilvania a raportat, la finele primelor nouă luni din 2014, un profit net de 338,136 milioane de lei, mai mare cu 40,8% faţă de perioada similară din 2013, şi o creştere cu 26% a veniturilor operaţionale, care au atins 1,449 miliarde de lei, a informat, joi, banca.
Economica.net - joi, 30 oct. 2014, 19:13
Banca Transilvania, profit net în creştere cu 40,8%, la peste 338 milioane de lei, după primele 9 luni

„Continuarea susţinerii economiei reale, dezvoltarea unor produse şi servicii noi, concentrarea pe creşterea activităţii în toate ariile de interes pentru Banca Transilvania au dus la creşterea veniturilor operaţionale BT în trimestrul III din 2014. Acestea au ajuns, în trimestrul III din 2014, la 1.449 milioane lei, cu 26% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost de 1.148 milioane lei. Marja netă a dobânzii a fost de 3,43% în trimestrul III 2014, în linie cu marja pe semestrul I 2014. Rezultatul pozitiv al băncii a fost sprijinit de iniţiativele de eficientizare a activităţilor, respectiv de cele de control al costurilor, care, împreună cu creşterea activităţii bancare, au dus la o îmbunătăţire a raportului cost/venit cu peste 8 puncte procentuale faţă de trimestrul III 2013, ajungând la 42,3% în trimestrul III 2014”, se menţionează într-un comunicat la băncii.

Potrivit sursei citate, la sfârşitul primelor nouă luni ale acestui an, activele băncii totalizează 34,047 miliarde de lei, soldul creditelor este cu 5,6% mai mare decât era la finalul anului 2013, iar totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienţi depăşeşte cu mai mult de 6% nivelul de la sfârşitul lui 2013, în condiţiile în care nivelurile atinse sunt peste cifrele bugetate pentru sfârşitul lunii septembrie 2014.

În primele nouă luni din 2014 au fost acordate, atât companiilor, cât şi persoanelor fizice, 108.000 de credite noi, în valoare totală de peste 7,9 miliarde de lei.

Numărul de clienţi activi ai băncii – persoane fizice şi companii – a crescut cu 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, de la 1,65 milioane de clienţi la 1,88 milioane de clienţi. Banca s-a orientat asupra clienţilor retail şi IMM-urilor, dar şi asupra segmentelor specializate.

Numărul de operaţiuni derulate prin conturi BT a crescut cu peste 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, iar ritmul de creştere a veniturilor din comisioane operaţionale a fost de peste 15%.

Începând cu anul 2014, Banca Transilvania a devenit o bancă de importanţă sistemică pentru sistemul de decontare Transfond, pe parcursul acestui an cota de piaţă privind decontările atingând valoarea de 10,9%, cu o creştere de 1% faţă de sfârşitul anului 2013.

Banca Transilvania a încheiat trimestrul III din 2014 cu un portofoliu de 2,27 milioane carduri, generând tranzacţii cu 16,5% mai mari faţă de perioada similară a anului precedent. Cota de piaţă a băncii privind volumul tranzacţiilor este de 17,7%. În ultimele 12 luni portofoliul de carduri de credit a crescut cu 17%.

Perioada trimestrului III a adus creşteri consistente pentru Banca Transilvania şi pe domeniul retail, fiind acordate credite în valoare de peste 1,5 miliarde de lei. În ceea ce priveşte companiile, în cursul trimestrului III al anului curent, banca a acordat aproximativ 19.000 de credite noi, cu o expunere medie pe client de 598.000 de lei.

La 30.09.2014, soldul creditelor BT era de 20,029 miliarde de lei, iar resursele atrase de la clienţi au ajuns la 27,387 miliarde de lei, raportul credite – depozite fiind de 73,13%.

Banca Transilvania continuă să se bucure de un excedent de lichiditate, cu un indicator de lichiditate imediată de 50,4%, sensibil mai bun decât media sistemului bancar.

În continuarea demersului început în trimestrul II 2014, în conformitate cu recomandarea BNR, Banca Transilvania a scos în afara bilanţului creditele care aveau serviciul datoriei mai mare de 360 zile şi erau integral acoperite cu ajustări de depreciere. Creditele scoase în afara bilanţului în trimestrul III 2014 au fost cu 26% mai mici decât valoarea din trimestrul II 2014.

Banca Transilvania a păstrat în decursul ultimilor ani politica de creditare prudentă, punând accent pe dispersia riscurilor. Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 11,47% din totalul portofoliului de credite al Băncii Transilvania, la sfârşitul trimestrului III 2014, în continuare fiind sub media sistemului bancar din România. Urmărind păstrarea gradului de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane, chiar şi în condiţiile în care o parte din creditele integral provizionate au fost scoase în afara bilanţului, BT a înregistrat, la 30.09.2014, cheltuieli nete cu provizioanele pentru active şi angajamente de creditare de 442 milioane de lei.

„Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente şi garanţii ipotecare reprezintă în continuare peste 125%, valoare păstrată pe parcursul ultimilor doi ani. Soldul total al provizioanelor este de 2.436 milioane lei, la data de 30 septembrie 2014, reprezentând 12,2% din totalul creditelor”, se arată în comunicat.

Conform băncii, primele nouă luni ale acestui an au confirmat trendul observat în 2013 cu privire la îmbunătăţirea comportamentului de plată al clienţilor retail şi IMM.

„Efectul combinat dintre îmbunătăţirea comportamentului de plată al acestor două categorii de clienţi şi reducerea expunerilor neperformante istorice aferente acestor clienţi au dus la o scădere cu 11% a volumului restanţelor de peste 90 de zile pe segmentele mai sus menţionate. Solvabilitatea băncii este de 15,82%, luând în considerare profitul cumulat la 30.09.2014”, se mai spune în comunicatul BT.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională şi dacă există......
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...