Banca Transilvania și AFIR au semnat un protocol pentru susținerea fermierilor care accesează finanțări europene

Banca Transilvania (BT) şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) au încheiat un protocol destinat fermierilor şi altor beneficiari ai finanţărilor nerambursabile, în vederea accelerării absorbţiei fondurilor europene alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2021-2022.
AGERPRES - vin, 05 nov. 2021, 17:59
Banca Transilvania și AFIR au semnat un protocol pentru susținerea fermierilor care accesează finanțări europene

„Prin susţinerea investiţiilor realizate cu ajutorul fondurilor nerambursabile, Banca Transilvania doreşte să contribuie la dezvoltarea business-urilor din mediul rural. Susţinem dezvoltarea şi integrarea afacerilor din agribuisness cu scopul de a creşte productivitatea şi valoarea adaugată pentru fermieri, pentru zona rurală, inclusiv prin promovarea egalităţii de şanse în zone mai puţin favorizate. Pe termen lung, ca bancă, vom continua să susţinem dezvoltarea agriculturii în România şi creşterea sustenabilă a acesteia prin finanţare şi educaţie”, a declarat Sorin Ignat, director Agribusiness, Banca Transilvania.

BT precizează că se adresează tuturor beneficiarilor de fonduri europene din mediul rural – fermieri şi antreprenori care au un business de familie sau ferme, iar în acelaşi timp încurajează înfiinţarea asociaţiilor de fermieri, cooperativelor şi organizaţiilor de producători.

„Este evidentă nevoia de capital propriu pe care o au solicitanţii de fonduri nerambursabile pentru a duce la bun sfârşit investiţiile pe care doresc să le realizeze. În acest scop am demarat la nivel de AFIR o serie de acorduri cu instituţii financiare care să ofere condiţii de creditare avantajoase şi eficace. Faptul că una dintre cele mai mari instituţii bancare din România, aşa cum este Banca Transilvania, a răspuns prompt la iniţiativa noastră ne bucură şi ne face să fim încrezători că rezultatele vor fi cele scontate. Vom continua această strategie şi cu alte organizaţii pentru că ne dorim ca beneficiarii noştri să aibă la îndemână şi alte instrumente de sprijin financiar care să faciliteze implementarea proiectelor şi implicit dezvoltarea sectorului de agribusiness”, a afirmat Mihai Moraru, director general AFIR.

Banca menţionează că are propria platformă de soluţii de finanţare, cât şi linii specializate de afaceri, Agribusiness şi Programe Europene.

Oferta Băncii Transilvania cuprinde produse de pre-finanţare, cofinanţare, scrisori de garanţii bancare şi conturi speciale pentru implementarea proiectelor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, indiferent dacă sunt achiziţii simple sau proiecte de extindere, modernizare sau procesare.

Printr-o vizită la locul pentru care se face investiţia, cu ajutorul inginerilor agronomi şi ai angajaţilor băncii, BT evaluează împreună cu fermierul/antreprenorul mărimea şi viabilitatea acesteia, precum şi finanţarea necesară. Fermierul/antreprenorul este apoi consiliat de bancă pentru alegerea soluţiei potrivite – credit până la primirea fondurilor nerambursabile, credit pe termen lung pentru cofinanţare sau credit pentru TVA şi cheltuieli neeligibile.

Banca Transilvania precizează că a susţinut până acum proiecte din bani europeni de peste 4 miliarde euro, reprezentând investiţii în agribusiness, industrie, sectorul medical, construcţii etc.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale are ca atribuţie implementarea tehnică şi financiară a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Până în prezent, aproape 68.000 de fermieri, procesatori, antreprenori şi autorităţi publice au încheiat contracte de finanţare cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale pentru a primi fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 -2020. Valoarea plăţilor efectuate de AFIR, până în prezent, beneficiarilor Programului se ridică la 7,8 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie efectivă a fondurilor alocate de peste 82%. Pentru perioada de tranziţie 2021 – 2022 AFIR mai are la dispoziţie fonduri pentru agricultură şi dezvoltare rurală în valoare totală de 3,28 miliarde de euro.

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România şi principalul finanţator al economiei. Banca are o vechime de aproape 30 de ani, are peste 18% cotă de piaţă, 3,4 milioane de clienţi, 3 linii de business, peste 9.000 de angajaţi, soluţii de online banking şi 500 de sedii în 180 de localităţi.

Te-ar mai putea interesa și
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt......
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...