Banca Transilvania şi-ar putea majora capitalul cu 303,4 mil.lei şi răscumpăra 0,9% din acţiuni

Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania propune acţionarilor majorarea capitalului social cu 303,4 milioane lei, prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul înregistrat anul trecut, şi solicită aprobarea pentru un nou program de răscumpărare de acţiuni, vizând 0,9% din titluri.
Economica.net - mie, 27 mart. 2013, 20:37
Banca Transilvania şi-ar putea majora capitalul cu 303,4 mil.lei şi răscumpăra 0,9% din acţiuni

Cele două propuneri vor fi discutate de acţionari într-o AGA programată pentru 29/30 aprilie, potrivit unui convocator transmis, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Intenţia de capitalizare a profitului înregistrat anul trecut a fost anunţată de preşedintele Consiliului de Administraţie, Horia Ciorcilă, încă de la mijlocul lunii februarie, când banca a prezentat rezultatele financiare preliminate pentru 2012.

Dacă propunerea de capitalizare a profitului va fi aprobată, capitalul social al băncii va creşte de la 1,903 miliarde lei la 2,206 miliarde lei.

Banca Transilvania (TLV) a consemnat anul trecut un profit net de 320,4 milioane lei, în creştere cu 40% faţă de 2011, iar activele au urcat cu 15%, la 29,57 miliarde de lei, potrivit rezultatelor financiare preliminate anunţate de bancă la mijlocul lunii februarie.

Instituţia de credit a optat şi anii trecuţi pentru capitalizarea unei părţi din profitul înregistrat în exerciţiul financiar anterior, iar în ultimii doi ani a derulat şi programe de răscumpărare de acţiuni, vizând pachete de sub 1% din titluri.

Pentru programul de răscumpărare propus pentru acest an, conducerea băncii a stabilit un preţ maxim de 2 lei/titlu.

Raportat la preţul maxim propus de Consiliul de Administraţie, valoarea pachetului de acţiuni vizat este de 34,5 milioane lei (7,8 milioane euro), iar în funcţie de cea mai recentă cotaţie de la bursă, titlurile sunt evaluate la 25 milioane lei (5,7 milioane euro).

Acţiunile vizate ar urma să fie utilizate într-un program de remunerare şi fidelizare a salariaţilor pe o perioadă de minim 3 ani.

Cei mai mari acţionari ai băncii sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu 14,61%, din titluri şi Bank of Cyprus, cu 9,9%. Printre acţionarii semnificativi se regăseşte SIF Moldova (5%), preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă, şi International Finance Corporation, divizie a Grupului Băncii Mondiale.

Acţiunile băncii au scăzut cu 1,29% în şedinţa bursieră de miercuri şi au încheiat la preţul de 1,451 lei/titlu. La această cotaţie, capitalizarea instituţiei de credit este de 2,761 miliarde lei (627,1 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministerul Sănătăţii: Primele două cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România
Ministerul Sănătăţii: Primele două cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România
Primele două cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România, anunţă sâmbătă seara ...
Anunț pentru toți șoferii din România! S-a adoptat legea care schimbă semnificativ regulile: Despăgubiri mai mari la accidente, protecție în plus pentru șoferi, calculator nou pentru RCA
Anunț pentru toți șoferii din România! S-a adoptat legea care schimbă semnificativ regulile: Despăgubiri mai mari la ...
Parlamentul European a adoptat mai multe modificări ale Directivei Europene ce trasează regulile generale privind asigurarea ...
Valérie Pécresse este candidata dreptei franceze la alegrile prezidențiale de anul viitor
Valérie Pécresse este candidata dreptei franceze la alegrile prezidențiale de anul viitor
Valérie Pécresse, politiciana franceză care se autodescrie drept ''o treime Margaret Thatcher, două treimi Angela Merkel'', ...