Bancher german: Guvernul din România alungă investitorii prin politicile sale

Politicile guvernelor din Ungaria şi România, calificate de unii drept populiste, descurajează investitorii germani interesaţi să finanţeze pieţele imobiliare din aceste state, a declarat Walter Hampel, director pentru Europa Centrală şi de Est la Deutsche Pfandbriefbank, potrivit PropertyEU.
Economica.net - mar, 11 sept. 2012, 12:27
Bancher german: Guvernul din România alungă investitorii prin politicile sale

Hampel se referă la investitorii în fondurile de pfandbriefe, obligaţiuni germane care au drept colateral active pe termen lung, precum credite ipotecare sau împrumuturi către sectorul public. Deutsche Pfandbriefbank este specializată în finanţarea proiectelor imobiliare.

Potrivit bancherului german, care a vorbit la un seminar organizat de portalul de ştiri din domeniul imobiliar PropertyEU, băncile de pfandbriefe din Germania găsesc mai dificilă finanţarea pieţelor imobiliare din Ungaria şi România din cauza politicilor guvernelor de la Budapesta şi Bucureşti.

Cele mai „bune” pieţe din Europa Centrală şi de Est sunt Polonia şi Cehia, deoarece ambele sunt caracterizate printr-o ofertă adecvată de active financiare asociate proprietăţilor imobiliare.

Pe de altă parte, Rusia, Ucraina şi statele balcanice care nu au intrat în UE sunt calificate drept „pieţe rele”. Aceste ţări ar putea deveni profitabile pentru investitorii germani interesaţi de imobiliare, însă faptul că nu au aderat la UE le face neeligibile pentru investiţiile fondurilor de pfandbriefe. Aproape nicio bancă germană nu are activităţi pe aceste pieţe, iar investitorii apelează la marile bănci din Rusia şi Austria pentru a face afaceri în Balcani.

„Ţări ca România şi Ungaria pot fi calificate drept pieţe urâte, deoarece îşi fac viaţa mai dificilă. În general, pieţele ar fi practicabile, însă politicienii au decis că este mai important să urmeze politici populiste şi să câştige următoarele alegeri decât să salveze ţara, iar asta are consecinţe pentru o bancă”, a afirmat Hampel.

El a adăugat că situaţia eonomică a celor două ţări nu este „rea”, iar România a luat în ultimii ani măsuri pentru a-şi îmbunătăţi poziţia financiară şi pentru a stabiliza economia.

„Au luat măsuri în direcţia corectă. Din păcate, le-au combinat cu politici foarte populiste şi, în cazul României, chiar politici prostuţe, care cu siguranţă nu ajută încrederea investitorilor”, comentează Hampel.

Te-ar mai putea interesa și
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume se concentrează pe majorarea profitului şi a vânzărilor, aducând în......
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propaganda rusă despre Ucraina ...
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Prețul spot al energiei electrice este aproape zero azi la prânz pe piața din România, pe fondul unei oferte mai mare ...