Bancherii austrieci se aşteaptă la creşterea costurilor cu împrumuturile, în urma scandalului Hypo

Decizia Austriei de a obliga investitorii în obligaţiunile băncii Hypo Alpe Adria să suporte pierderi ar putea să crească costurile cu împrumuturile pentru băncile austriece cu până la 1,5 miliarde de euro pe an, a avertizat, marţi, preşedintele Asociaţiei bancherilor austrieci, Willibald Cernko, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 17 iun. 2014, 12:08
Bancherii austrieci se aşteaptă la creşterea costurilor cu împrumuturile, în urma scandalului Hypo

Într-o decizie fără precedent în Europa, Austria a prezentat săptămâna trecută un proiect de lege prin care ar urma să fie anulate obligaţiuni subordonate de 890 de milioane de euro ale Hypo Alpe Adria garantate de provincia Carinthia.

Cernko, care este şi director general la UniCredit Bank Austria, a criticat proiectul de lege cu privire la Hypo Alpe Adria, apreciind că guvernul de la Viena a făcut o ‘greşeală impardonabilă’ prin eliminarea unilaterală a unei garanţii publice. ‘Nu este vorba doar de o încălcare a încrederii, ar putea provoca şi pagube colaterale substanţiale’, a declarat Cernko într-o conferinţă de presă. ‘Nu pot decât să cer celor care sunt responsabili să reanalizeze dacă este o decizie responsabilă să pună în pericol un activ atât de valoros cum este încrederea’, a adăugat Cernko.

Intenţia autorităţilor austriece este să se asigure că şi creditorii, nu doar plătitorii de taxe care au injectat până acum cinci miliarde de euro în Hypo, îşi asumă costurile salvării băncii falimentare pe care guvernul de la Viena nu vrea s-o lase să se prăbuşească.

Însă agenţiile de evaluare au avertizat că măsură ar putea afecta sectorul bancar din Austria. Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a avertizat că o astfel de decizie ar determina punerea sub supraveghere, cu implicaţii negative, a ratingurilor băncilor austriece, inclusiv ale celor mai mari – Erste Group şi Raiffeisen Bank International – prezente şi în România. De asemenea, Fitch Ratings a apreciat că băncile austriece sunt vulnerabile pe termen scurt la întreruperea finanţării, iar accesul şi costurile finanţării ar putea fi afectate de acţiunile legate de Hypo Alpe Adria.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în......
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...