„Bancherii crizei” îţi dau bani pe loc, dar îţi iau dobânzi colosale. Cum poate lua bani aproape orice român

Sute de instituții financiare nonbancare, persoane fizice și chiar o bancă recent deschisă în România au găsit o sursă de profit în persoanele care, din diferite motive, nu se califică pentru un credit clasic. În oferta lor există credite pentru pensionari, pentru restanțieri sau împrumuturi de valori mici pentru cei care nu se ajung cu salariul de la o lună la alta.
Economica.net - vin, 20 feb. 2015, 22:02

Scăderea veniturilor, creșterea numărului de restanțieri și reticența băncilor de a mai da credite de consum a dat naștere unei categorii cu totul noi de creditori. Bancherii crizei, cum ar putea fi ei denumiți, se adresează categoriilor defavorizate, adică tocmai acelor persoane care, în general, sunt refuzate de către bănci. De la pensionari și șomeri la restanțieri sau persoane care nu se ajung cu salariul de la o lună la alta, oferta este mai mult decât cuprinzătoare. Cine oferă aceste credite? Sute de IFN, persaone fizice și chiar o bancă nou venită în România: TBI Bank. Oferte lor sunt ușor de găsit nu doar pe internet unde o căutare pe criteriile „credite pensionari”, „credite fără adeverință venit” sau „credite rapide” vă va returna sute de rezultate ci sunt afişate şi pe stâlpi sau în staţiile mijloacelor de transport în comun. Costurile însă sunt de-a dreptul exorbitante.

Precizare de la TBI, remisă redacţiei după publicare articolului:

Dorim să facem următoarele precizări: 1. TBI Bank nu comercializează niciun produs de creditare retail (adresat persoanelor fizice). Precizarea este cu atât mai importantă, cu cât este singura bancă menționată, în mod eronat și repetat, în articol 2. TBI Bank și TBI Credit sunt două instituții cu structuri și scopuri diferite. Prima este o bancă, în vreme ce a doua este un IFN și are ca obiect de activitate creditarea persoanelor fizice.

Cea mai bună variantă de împrumut pentru persoanele care nu s-ar califica niciodată pentru un credit bancar uzual presupune o dobândă anuală de 30%, de peste trei ori mai mare decât costurile medii din piaţa creditelor de consum acordate de bănci. Cât despre cele mai mari dobânzi sau echivalent al dobânzilor, acestea pot ajunge chiar şi la peste 3.500% în cazul împrumuturilor de valori mici acordate pe termene scurte de firme ca Viva Credit, de exemplu.

Creditul până la salariu

Viva Credit, firma care a patentat „creditul până la salariu” a dat 20.000 de împrumuturi în cei nici doi ani de existenţă, deşi nivelul DAE ajunge la nu mai puţin de 3.700%. Aceasta dacă clientul optează pentru împrumutul pe perioada maximă, adică 35 de zile. Cu cât perioada este mai scurtă, cu atât costul scade. Practic, Viva percepe o dobândă zilnică de 1,2%. Procedura de acordare a creditului se desfăşoară prin internet, iar documentaţia necesară se reduce la un act care să certifice faptul că solicitantul este angajat şi că ia salariul pe card. Banii intră în contul clientului, iar rambursarea se face tot prin bancă, în contul creditorului. Pentru o primă solicitare, aprobarea creditului vine, de obicei, în aceeaşi zi, iar clienţii deja aflaţi în baza de date primesc răspunsul în câteva minute. Banii împrumutaţi sunt transferaţi direct în contul solicitantului, imediat după aprobarea cererii. Ca orice alt credit, şi acesta se poate rambursa anticipat şi poate fi refinanţat. Nu există comisioane de acordare sau de analiză a dosarului de credit, iar cererea de creditare se realizează tot online, prin completarea unui formular cu datele personale de către solicitant pe site-ul companiei. Potrivit paginii firmei de credite, pentru un credit de 300 de lei pe 20 de zile se plătesc la maturitate 372 de lei.

Creditul fără adeverință de venit

Un caz particular îl constituie IFN-ul Credius care pune la dispoziţia clienţilor două tipuri de împrumuturi, cu sau fără adeverinţă de venit. Mai mult, societatea spune pe site-ul propriu că acceptă chiar şi clienţi cu restanţe la bănci sau alte IFN. Desigur, costurile sunt pe măsură. Chiar dacă dobânda (9% pentru credite cu adeverinţă de venit şi 19% pentru cele fără) nu parea atât de înspăimântătoare, Credius îşi rezervă dreptul de a mai aplica un cost. Este vorba despre un comision lunar de 3,6% care face ca adevărate costuri să urce până la aproape 90% pe an în cazul împrumuturilor fără adeverinţă de venit. Concret, pentru 1.000 de lei luaţi pe zece luni, rata lunară este de 130 de lei iar pentru 9.000 de lei contractaţi pe 24 de luni veţi achita lunar peste 700 de lei. Valoarea maximă finanţată de Credit este 25.000 de lei iar perioada maximă de rambursare de 24 de luni.

Creditul din ușă în ușă, cu rată săptămânală

Creditul mediu dat de Provident, sigura firmă care aduce banii la uşa clientului şi colectează săptămânal rata tot de acolo, este undeva la 1.000 de lei, însă suma maximă poate ajunge şi la 5.000 de lei. Dacă pentru 1.000 de lei ai aştepta scadenţa şi ai plăti toate cele 46 de rate săptămânale, ar rezulta o sumă totală de rambursat de 1.319 lei, la care se adaugă comisionul de analiză a dosarului, adică 80 lei de plătibili la final. În aceste condiţii, dobânda anuală efectivă se apropie binişor de 100%. Mai există însă o variantă, care se numeşte rambursare anticipată. În acest caz, costurile scad substanţial. În condiţiile în care împrumutul ar fi achitat după doar opt săptămâni, suma suplimentară plătită este de doar 164 de lei, adică la jumătate. Dacă duci la bun sfârşit primul credit, ai ocazia să mai iei unul în sumă mai mare. Ideea este, însă, să achiţi cât mai rapid întregul împrumut.

Creditele pentru pensionari

Pensionarii par să aibă un tratament preferential. Un anunț al TBI Bank, plasat pe un stâlp, anunță că oferă credite pensionarilor. Suma maximă merge până la 20.000 de lei însă dobânda este de aproximativ 33%, cu mult peste media pieței. Perioada maximă pe care poate fi contractat împrumutul merge până la 5 ani. Un tratament special aplică persoanelor în etate și împrumutătorii particulari care plasează anunțuri pe unde pot, de la internet la ziare și stâlpi. Doamna Nina, de exemplu, spune că dă credite oricărei personae peste 18 ani, însă ar fi mai bine dacă am avea un pensionar în familie. „Până scoateți adeverința de venit durează. Așa, veniți cu talonul și gata”, spune aceasta. Ne oferă maximum 4.000 de lei pe o perioadă de un an. Nu spune nimic despre dobândă dar zice că rata lunară este de 500 de lei. În 12 luni, am plăti, deci, 6.000 de lei, sau echivalentul unei dobânzi de 50% pe an. Banii, se angajează doamna Nina, vin în cel mult 24 de ore.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni platnici
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie ...
Ratingul de ţară al acordat României de agenția S&P lobal, de BBB-/A3, este "o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni......
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), Friedrich Merz, a promis sâmbătă că ţara sa va avea un rol mai ...
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ani de producătorii din China
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ...
Perspectivele pentru exporturile de aluminiu românesc cât şi european pe piaţa nord-americană, dominată în ultimii ...
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Agenţiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României, a afirmat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, relatează ...