Ce spun bancherii despre evoluţia cursului de schimb

În 2019, deprecierea leului a fost de 1,05%. Perioada de importuri masive, importurile energetice, deficitele gemene şi OUG 114 sunt cele patru fundamente care au determinat scăderea leului. În plus, 2019 va fi marcat de o volatilitate crescută a leului, iar existenţa perioadei electorale va face evoluţia lui şi mai dificilă. Sunt şi voci care susţin că leul poate ajunge zilele acestea la 4,74 lei, chiar dacă apoi se mai poate aprecia.
Gabriela Ţinteanu - mar, 22 ian. 2019, 20:06
Ce spun bancherii despre evoluţia cursului de schimb

Deprecierea leului în raport cu moneda unică europeană a fost de 1,05% de la începutul anului şi până în prezent. Economiştii şefi ai băncilor comerciale sunt de părere că mişcarea nu este una spectaculoasă dacă ţinem cont de fundamentele economice care stau la baza deprecierii monedei naţionale. Astfel, „deteriorarea foarte rapidă a balanţei comerciale, majorarea deficitului de conct curent la peste 4,5% din PIB şi bineînţeles şi a celui bugetar îşi pun amprenta asupra deprecierii. Peste acestea, s-au suprapus şi măsurile fiscale din OUG 114, care afectează economia în general”, spune Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiifeisen Bank şi preşedinte al Consiliului Fiscal.

Ionuţ Dumitru spune că raportul de cercetare întocmit de Raiffeisen Bank anul trecut a mers pe un curs mediu de 4,75 de lei pentru un euro în 2019 şi de unul de 4,85 de lei în 2020. Trezorieri şefi ai băncilor comerciale consideră că un nivel de echilibru al cursului de schimb şi care ar putea fi atins destul de repede chiar în aceste zile este de 4,74 lei pentru un euro. „Se vede că cineva vinde din când în când euro, tocmai ca să tempereze o creştere prea rapidă a cursului, dar depinde unde se va stabiliza cursul în această perioadă”, spune un dealer, în încercarea de a arăta că tendinţa de depreciere a leului este una clară şi sigigură şi doar banca centrală este cea care atenuează şocul unei deprecieri masive prin intervenţii calculate.

Ultimul raport de cercetare al ING Bank estimeză că leul ar putea depăși pragul de 4,7 lei în primăvara acestui an, ajungând la 4,75 lei pentru un euro la finalul semestrului I din 2019, urmând ca în toamnă cursul euro să ajungă la 4,8 lei, iar în primăvara anului viitor, deprecierea să ducă leul la 4.82 în fața euro.

UniCredit vede un curs de 4.67 lei/euro (în martie 2019), 4.68 lei/euro (în iunie), și 4.75 lei/euro în decembrie 2019. BRD vede un curs de 4,75 lei pentru un euro pe fondul problemelor din economie. De asemenea, „credem în scenariul în care leul se va deprecia gradual și lent în trimestrele următoare (până la 2-3%), datorită riscurilor legate de deficitele gemene și de capacitatea limitată a BNR de a implementa o politică monetară independentă şi estimăm un euro de 4,77 lei la finalul anului”, spune economistul șef al BCR, Horia Braun, în ultimul raport de cercetare al băncii.

„Estimăm un maxim de 4.73 de lei/euro în acest an și o medie de 4.71 a cursului. „În scenariul actualizat cursul maxim anual euro/leu ar putea crește la 4.73 în 2019, 4.78 în 2020, respectiv 4.84 în 2020”, arată raportul BT, semnat de economistul șef Andrei Rădulescu. Cursul euro/leu se va deprecia în următoarele douăsprezece luni, faţă de valoare a actuală, până la 4,7883 lei/euro (valoare medie a cursului), conform a 87% dintre participanţii la un sondaj realizat de CFA România. Pentru următoarele şase luni, valoarea medie a anticipaţiilor este de 4,7168 lei/euro.

Moneda euro a crescut ieri la 4,71 lei, faţă de 4,70 lei, cursul anunţat cu o zi în urmă de BNR (4,7081 lei/euro). Euro a atins un nou maxim istoric în faţa leului şi a fost pentru prima dată când cursul de referinţă anunţat de BNR a depăşit pragul de 4,71 lei. De asemenea, este şasea şedinţă consecutivă în care euro doboară un record istoric în faţa monedei naţionale. Pe piaţa interbancară, moneda europeană a depăşit 4,72 de euro şi în jurul orei 15 se afla foarte aproape de pragul de 4,73 lei. Euro a început să crească după Crăciun. Pe 24 decembrie, euro a scăzut la cea mai mică valoare din 13 septembrie 2018 în faţa leului: 4,6413 lei/euro. Băncile comerciale au anunţat pe 22 ianuarie cursuri de schimb pentru euro, la vânzare, între 4,73 lei şi 4,78 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria, la Beba Veche....
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Guvernul va adopta în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat ...
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica SA, una dintre marile companii de distribuție și furnizare de energie electrică, companie privată ...
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea ...