Bancherul Steven van Groningen, despre programul „O familie, o casă”: Merită să continuăm cu stimuli, într-o perioadă de creştere economică?

Întrebat despre opinia pe care o are despre programul "O familie, o casă", program care potrivit declaraţiilor publice ale politicienilor ar trebui să înlocuiască programul Prima Casă, Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank a declarat că nu s-a uitat pe acest program deocamdată, dar prin comparaţie cu auspiciile sub care a apărut programul Prima Casă, bancherul se întreabă dacă "O familie, o casă" este un stimulent necesar într-o economie în creştere. Acesta apreciază că, la circa o lună de la intrarea în vigoare a noului indice IRCC şi a prevederilor OUG 19/2019, Raiffeisen a acordat cam tot atâtea credite câte a acordat şi anul trecut în luna mai, deoarece majoritatea creditelor au dobanzi fixe.
Gabriela Ţinteanu - joi, 06 iun. 2019, 13:01
Bancherul Steven van Groningen, despre programul

„Sincer, nici nu m-am uitat la asta. Prima casă a început ca un fel de stimul pentru economie în perioada crizei financiare. Acum suntem într-o fază în care economia nu prea are nevoie de noi stimuli”, a spus președintele Raiffeisen Bank. În acest context, bancherul s-a întrebat dacă „Merită să continuăm cu stimuli într-o perioadă în care nu ai nevoie de stimuli? Într-o perioadă de creștere economică, nu putem să reducem stimulii? Şi de asemenea, ne întrebăm ce facem când avem nevoie de stimuli?”.

Despre efectele celorlalte ordonanţe guvernamentale care au impus noi cerinţe băncilor (taxa pe activele bancare, înlocuirea IRCC cu Robor, etc), Groningen a spus că, la o lună de la intrarea în vigoare a acestora ele au început să-şi facă efectele. „Chiar dacă în cazul taxei pe active efectele nu sunt vizibile la nivelul clienţilor şi punerea în aplicare a acestei prevederi este un element simplu, dar care presupune ajustări de buget, cu implementarea IRCC lucrurile sunt mai complicate. În cazul creditelor Prima Casă, de exemplu, timp de două săptămâni, băncile nici nu au ştiut ce să facă”, a declarat van Groningen.

Preşedintele Raiffeisen Bank a spus că la o lună după intrarea în vigoare a acestor ordonanţe, volumul creditelor din luna mai s-a menţinut cam la acelaşi nivel cu cel din luna mai anul trecut. Asta, deoarece la creditarea persoanelor fizice majoritatea dobânzilor sunt fixe. „Ceva mai mare este impactul la creditele ipotecare, dar care sunt mai puţine decât cele de consum”, a declarat Groningen, spunând că aici costurile au evoluat uşor în avantajul clientului. Pe zona de costuri totale ale băncii, impactul acestei legislaţii noi s-ar putea să fie ceva mai mare, tocmai din cauza lipsei de predictibilitate.

Pe data de 2 mai au intrat în vigoare prevederile OUG 19/2019, potrivit căreia dobânda la creditele pentru populaţie se compune dintr-un indice de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referință pentru credite acordate în lei cu dobândă variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul BNR și reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața interbancară. Indicele de referință se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

De asemenea, în luna mai, Guvernul a publicat proiectul de Ordonanță de Urgență al programului ”O casă pentru fiecare familie, prin care românii pot să își cumpere prima locuință sau să se mute într-o locuință nouă, mai mare, dacă reușesc să o vândă pe cea veche înaintea obținerii finanțării. Potrivit ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, Ministerul va adopta noul proiect până la final de iunie, ori în prima săptămână din iulie. În acest moment, încă se lucrează pe documentul publicat de Minister.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...