Băncile au redus dobânzile la depozitele şi creditele în monedă naţională în martie 2014 – BNR

Dobânzile practicate de băncile comerciale la depozitele şi creditele în lei au scăzut în martie 2014 faţă de luna anterioară, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Economica.net - lun, 05 mai 2014, 12:50
Băncile au redus dobânzile la depozitele şi creditele în monedă naţională în martie 2014 - BNR

Pentru depozitele în lei aflate în sold, instituţiile de credit au redus dobânzile cu 0,16 puncte procentuale, astfel că media acestora a ajuns la 3,27% pe an în martie 2014 faţă de 3,43% pe an în februarie. La depozitele noi, dobânzile au scăzut de la o medie de 3,02% pe an în februarie, la 2,65% pe an în martie.

La euro, băncile au redus dobânzile în martie faţă de februarie atât la depozitele noi, de la 1,69% pe an la 1,64% pe an, cât şi la cele vechi, de la 1,99% pe an la 1,94% pe an. În aceeaşi perioadă, băncile au scăzut dobânzile şi pentru depozitele în euro ale populaţiei, de la 2,09% pe an la 2,02% pe an în cazul depozitelor din sold, şi de la 1,98% pe an la 1,94% pe an la depozitele noi. O uşoară creştere a fost consemnată la depozitele noi în euro, constituite de populaţie pe o perioadă cuprinsă între unu şi doi ani, la o medie de 2,46% pe an în martie de la 2,37% pe an luna anterioară.

La creditele în lei aflate în sold, dobânzile au scăzut uşor în martie, la 8,91% pe an, de la 8,97% pe an în februarie, şi rămân cu peste două puncte procentuale sub media practicată în urmă cu un an. Şi pentru împrumuturile nou acordate băncile au solicitat dobânzi mai mici de la populaţie şi firme, de 8,79% pe an în martie, faţă de 8,86% pe an în februarie 2014.

Pentru împrumuturile în valută în sold, dobânzile au fost, în medie, de 5,12% pe an în martie, nivel similar cu cel din februarie şi foarte aproape de cel înregistrat în urmă cu un an, respectiv 5,14% pe an. La creditele noi, însă, băncile au majorat dobânzile la 4,88% pe an în martie, de la 4,59% pe an în luna anterioară. Şi pentru populaţie dobânzile la împrumuturile noi în euro au crescut, în special la creditele de consum, de la o dobândă anuală efectivă de 6,18% la pe an în februarie, la 6,57% pe an în martie. Şi la creditele în euro pentru locuinţe contractate de populaţie DAE a crescut de la 5,55% pe an în februarie la 5,76% pe an în martie 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Romgaz anunță preluarea participației Exxon din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră
Romgaz anunță preluarea participației Exxon din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră
Romgaz a finalizat negocierile exclusive cu Exxon Mobil, iar ambele companii au  ajuns la un acord cu privire la achiziția ...
Monica Hodor, E-Distribuție: Ne dorim o implicare mai mare a prosumatorilor
Monica Hodor, E-Distribuție: Ne dorim o implicare mai mare a prosumatorilor
Monica Hodor, directorul celor trei companii de distribuție controlate de grupul Enel în România, a declarat că strategia ...
Spania atenuează taxa claw-back pe profiturile companiilor de utilităţi
Spania atenuează taxa claw-back pe profiturile companiilor de utilităţi
Autorităţile spaniole au decis să atenueze o taxă claw-back pe profiturile companiilor de utilităţi, destinată să ...